Kezdőlap Események Tangerine Dream-koncert januárban az A38-on

Tangerine Dream-koncert januárban az A38-on

Újra, talán utoljára ad koncertet Magyarországon a Tangerine Dream, amely 2017. január 28-án az A38 hajón lép fel.

Az elektronikus zene történetét meghatározó német formáció alapítója, Edgar Froese tavaly elhunyt, végakarata szerint az együttes tagjai befejezik utolsó, félbeszakadt művészi ciklusát – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
A Tangerine Dream először 1982-ben a Chip Fesztiválon lépett fel Magyarországon, a Budapest Sportcsarnokban, Klaus Schulze és Rick Wakeman (Yes) társaságában. Az esemény negyedszázados évfordulóján az A38 különleges kétnapos rendezvényt tart: január 28-án a Tangerine Dream játszik, másnap a zenekarból Ulrich Schnauss szólóban zenél, majd az együttes előtt tisztelgő hazai előadók, a Tangram és a Pergamoon lép fel. A második, vasárnapi nap ingyenes.
A hetvenes évek óta működő Tangerine Dream alapjaiban határozott meg olyan stílusokat, mint az ambient vagy a krautrock, de a KLF-től Dj Shadow-ig a mai napig rengetegen hivatkoznak rájuk fő inspirációként. A zenekar jövőre megjelenő Quantum Years című anyaga drone-os, ambientes, kozmikus és időtlen lemez, amelyről a trió januárban bemutat néhány szerzeményt.
Edgar Froese 1967-ben avantgárd, experimentális free-rockzenekarként indította el a Tangerine Dreamet. A csapat az 1971-ben megjelent második anyagától, az Alpha Centauritól jelentkezett éteri, atmoszférikus zenékkel. A ma már klasszikus albumok sorába tartozik a hetvenes években kiadott Phaedra (1974), a Rubycon (1975) vagy a Ricochet koncertlemez (1975). A nyolcvanas-kilencvenes években a Tangerine Dream a progresszív rock és a new wave felé is kikacsintott, majd számos kevésbé izgalmas album után 2014-ben Froese új felállással folytatta, száműzve a teljesen akusztikus hangszereket, ismét csak az elektronikus hangokra fókuszálva.
A kvartett – az alapító mellett Ulrich Schnauss és Thorsten Quaeschning (szintetizátor) és 2011-től Jamane Hosiko (hegedű) a régi időket idéző emlékezetes koncerteket adott, például 2012-ben a Müpában. Edgar Froese tavaly januári halála előtt arra kérte feleségét, Bianca Froese-Acquaye-t, fejezzék be utolsó művét, a kvantumfizika és klasszikus filozófia által inspirált Quantum Yearst. A jövőre megjelenő lemez felvezetője a Quantum Key EP, amelyet a trió élőben mutat be az A38-on.

bgu \ pmg

MTI 2016. december 14., szerda