Kezdőlap Olvasgató 1956 – A JennBenn Trió nyerte az Írószövetség zenei pályázatát

1956 – A JennBenn Trió nyerte az Írószövetség zenei pályázatát

Gérecz Attila Szamóca ért a lejtőn című versének megzenésítésével a szerencsi JennBenn Trió nyerte a Magyar Írószövetség Szavakban lobog című pályázatának nyilvános hétvégi zenei döntőjét.

    A második helyezett a Farkas Gábor Törzset tartó ág című költeményét megzenésítő halászteleki Horizont lett, míg a harmadik helyet a pécsi The Four Keys szerezte meg, amely egy Kassák Lajos verssel állt színpadra. Mindhárom együttes 100 ezer forint értékű hangszervásárlási utalvánnyal térhetett haza, ezenfelül a JennBenn Trió négy, míg a Horizont két dal felvételére elég ajándék stúdióidőt is nyert – tájékoztatta az Írószövetség az MTI-t hétfőn.
A pályázat olyan pop-rock együtteseknek szólt, amelyeknek legalább egy tagja nem töltötte be 18. életévét. Vagy saját, 1956-os tematikájú dallal lehetett pályázni, vagy az előre meghirdetett versek valamelyikének megzenésítésével. A felhívásra 14 zenekar jelentkezett, a beérkezett dalokat a szakmai zsűri 2016 decemberében bírálta el.
Öt formáció jutott a szombati budapesti nyilvános döntőbe, ahol a Honfi Imre Olivér és a Keleti András zenészekből, valamint Szentmártoni János, az Írószövetség elnökéből álló zsűri élőben is meghallgatta a produkciókat. A három helyezett mellett a döntős nagykanizsai Aczél Testvérek és a pécsi Kultúrmadzag 50 ezer forint értékű hangszervásárlási utalványt nyert, emellett mind az öt együttes megkapta a Magyar Napló Kiadó 1956-os tematikájú ajándék könyvösszeállítását.
A szervezet 2016-ban három kategóriában (irodalom, képzőművészet, zene) írt ki pályázatot fiatal művészeknek az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A kezdeményezés célja a forradalom szellemiségének és költészetének a népszerűsítése volt. A novellapályázat díjait októberben Novák Zsüliet, Haklik Norbert és Weiner Sennyey Tibor nyerte, míg a képzőművészet kategória győzteseit várhatóan február 25-én hirdetik ki az Írószövetség székházában, ahol egy kamarakiállításon is megtekinthetőek lesznek a legjobb pályaművek.

MTI 2017. január 23., hétfő