Kezdőlap Diákélet Farkas „Csiperó” Gábor a Magyar Kultúra Lovagja!

Farkas „Csiperó” Gábor a Magyar Kultúra Lovagja!

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány most tette közzé a MAGYAR KULTÚRA LOVAGJA 2017. évi elismerésének különböző fokozatait és az újabb díjazottak névsorát. Közöttük szerepel „A közművelődés és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért” kifejtett több évtizedes munkájáért az Európa Jövője Egyesület alapítója: FARKAS GÁBOR MÁTYÁS. Az indoklás így szól: Farkas Gábor (Kecskemét) magyar-történelem szakos tanár. Lovagias tettek: Szakmai pályáját a művelődő falusi és kisvárosi kisközösségek klubhálózatában kezdte, amely a Duna-menti Folklór Fesztiválok (1968) szervezésében bontakozott ki. 1990-ben kezdeményezője az Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozóknak, amely napjaink kiváló minősítésű kulturális fesztiválja. Szervezője az embargós időkben az ENSZ engedélyes Vajdasági Karácsony adomány-mozgalomnak.

A város testvérvárosi kapcsolatai szélesítője. 2006-ban kezdeményező-szervezője a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekarnak. A Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Két cikluson át a NEA Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának alelnöke. Tevékenységéért számos elismerésben részesült, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt, az Európa Parlament „Európai Polgár Díj” és Kecskemét Díszpolgára.

Az elismerésről így rendelkezik az Alapítvány:

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

Az itthon és határainkon túl is népszerű közéleti személyiség, kultúra-szervező európai polgár további rangos körben 2017. január 22-én, vasárnap, a budapesti központi ünnepségen fogja átvenni az elismerést és az evvel járó kötelmek dokumentumait.

Közzéteszi: dr. Kriston Vízi József társelnök, a kibocsátó felhatalmazásáva.l

Forrás:

http://www.alkotohazak.shp.hu/hpc/web.php?a=alkotohazak&o=kultura_lovagjai_2017_ben__uVrI

Illetve Európa Jövője Egyesület Archívum