Kezdőlap Olvasgató Legyőzni Vasbányai Henriket

Legyőzni Vasbányai Henriket

Szeged Vécsi Viktor az olimpiai bajnokok Janics Natasa kajakos és Vajda Attila kenus edzője.Fotó: Karnok Csaba
Visszavágna az EDF Démász-Szegedi VE felnőtt kenusainak mestere, Vécsi Viktor idén Bodonyi Andrást küldi harcba Vasbányai Henrikkel szemben. A szegedi tréner korábbi tanítványa, az olimpiai bajnok Vajda Attila tavaly három menetes küzdelemben maradt alul az olimpiai indulás jogáért, de előtte több mint egy évtizeden át uralta a C-1 1000 méter hazai mezőnyét.

– Van élet Vajda Attila után?

– Úgy néz ki, hogy van. Egy kétfős felnőtt kenus csoporttal eredünk Attila nyomdokaiba, benne az idén 23 éves Bodonyi Andrással és Posztós Patrikkal, aki 19 esztendős. Bandi tavaly korosztályos világbajnokságon lett harmadik, Patrik C-2 1000 méteren szerzett ötödik helyezést az Európa-bajnokságon. A srácok kiváló edzőpartnerei egymásnak, igazi versenyzőtípusok mindketten, minden edzésen rivalizálnak egymással. Délután együtt készülnek klubunk kenus középcsoportjával is, amelyikben ifik és serdülők is edzenek, így próbálom színesíteni a programjukat. A cél, hogy idén megverjük Vasbányai Henriket.

– Mindkét versenyzője az ezer egyesre készül?

– Igen, mindketten. Szeretném, ha Vajda Attila után Bandi lenne a következő szegedi színekben induló kenus, aki felnőtt világversenyek rendszeres résztvevője lesz C-1 1000 méteren, Patriknak pedig egyelőre az U23-as mezőnyt kellene itthon megvernie.

– A közvélemény eddig Önt, mint Vajda Attila edzőjét ismerte. Mióta vezeti Bodonyi András edzéseit?

– 2014-ben, Portugáliában, a tavaszi edzőtáborban találkoztunk először Bodonyi Andrással, aki akkor még a Diósgyőr kenusa volt. Annak az évnek az őszén csatlakozott hozzánk, utólag azt mondta, hogy azért, mert az edzőtáborban szimpatikus volt neki az a munka, ahogy mi dolgoztunk. Nyilván az is motiválta, hogy együtt edzhetett az olimpiai bajnok Vajda Attilával, ehhez képest most az a furcsa helyzet állt elő, hogy Attila gyakorlatilag abbahagyta, így kimondhatjuk, hogy ez a csapat most már Bandiról szól. Ezzel szemben a csoport másik tagja, Patrik, tősgyökeres szegedi versenyző és úgy gondolom, hogy Bandi egy pillanatig sem nyugodhat meg mellette. Habár Patrik az életkora miatt fizikailag még lemaradásban van hozzá képest, de bizony a vízen ősszel láttam több olyan menetet, amiből Patrik jött ki jobban. Tehát a fiatalabb versenyzőm is egy nagyon tehetséges, agilis, ügyes fiú, aki még sok örömet fog nekünk szerezni az ifi ismeretlenségből kinőve, felnőtt versenyzőként.

– Hogyan készülnek fel a szezonra a hátralevő hónapokban?

– Csináljuk a klasszikus szárazföldi, téli munkát, tehát uszoda, tornaterem, konditerem és szabadtéri futás, ez a négy edzésfajta váltogatja egymást egészen a márciusi dél-afrikai melegvízi edzőtáborig. Örülök, hogy idén ezt a helyszínt szemelte ki nekünk a szövetség, mert az elmúlt években, Portugáliában már nem volt az igazi. Szállásunk, a helyi wellness-központ drága volt, a vendégekhez képest a sportolók mindig másodrendű állampolgárnak számítottak, az időjárás pedig hideg és esős ott márciusban. Bár még sosem voltam Dél-Afrikában, de biztos vagyok benne, hogy minden szempontból jobb körülmények fogadnak majd ott bennünket, ezért várjuk már, hogy utazhassunk.

– Aztán pedig kezdődhet a szezon, ahol ezek szerint Vasbányai Henrik legyőzése a cél. Milyen esélyeket lát arra, hogy ez valóban összejöhet Bodonyi Andrásnak?

– Nincs más út, nem is gondolkodhatunk másban. Tavaly Bandi már megmutatta magát, amikor harmadik lett a második olimpiai válogatón Attila és Henrik mögött. Idén el kell hinnünk, hogy Bandi meg tudja verni Henriket. Tulajdonképpen mi ezt már el is hittük, ebben élünk, ez a motivációnk és ez lehet az egyetlen célunk az előttünk álló szezonban.