Kezdőlap Rendőrségi hírek 30 milliós átverés

30 milliós átverés

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

Kihagyhatatlan üzleti ajánlattal csapták be áldozatukat a kecskeméti gyanúsítottak.

Vádemelési javaslattal fejezte be a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) Gazdaságvédelmi Osztálya a különösen nagy kárt okozó csalás bűntett kísérlete miatt P. Tibor 54 éves és Cs. Attila 41 éves kecskeméti lakosokkal szemben 2016 júniusában indított büntetőeljárást.

A nyomozás adatai szerint 2015. év végén vette fel a kapcsolatot a kecskeméti sértettel egy ismerőse, P. Tibor. A sértett úgy tudta, hogy ismerőse ingatlanok értékesítésével és bérbeadásával foglalkozik. P. Tibor megkérte arra, hogy vigyázzon 50 millió forintjára, aminek eleget is tett. A letétbe helyezés azonban csak a felkeresett férfi megtévesztésének része volt annak érdekében, hogy jól menő vállalkozói státuszát igazolja és bizalmi viszonyt alakítson ki későbbi áldozatával.

A legközelebbi alkalommal P. Tibor a másik gyanúsítottal egy „vissza nem térő” üzleti lehetőséggel keresték meg a sértettet. Az ajánlat szerint befektetőként kellett volna beszállnia ismerőse mellé egy vállalkozásba. Az üzlet abban állt, hogy egy dohánygyártó multinacionális cég részére csomagolóanyag szállításával helyeztek kilátásba havi 70-75 millió forint bevételt. Bár a nagy haszonnal kecsegtető üzlet részleteibe nem voltak hajlandóak beavatni a sértettet, a páros kivételes rábeszélő képességének köszönhetően elfogadta ajánlatukat és 30 millió forintot át is adott nekik 2015. december 3-án.

Néhány héten belül meg kellett volna indulni a szállításoknak, azonban semmi nem történt. A csalók egyre hihetetlenebb történetekkel álltak elő és további 30 millió forintot akartak szerezni a sértettől. A férfi azonban a zavaros magyarázatok miatt gyanút fogott és a további kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok hallatán sem adott több pénzt. A korábban átadott összeget azonban nem kapta vissza és rájött, hogy becsapták, ezért 2016. június közepén feljelentést tett.

A nyomozók a beszerzett információk alapján arra a megalapozott következtetésre jutottak, hogy az ajánlatban szereplő üzlet sohasem létezett. A két kecskeméti férfi célja az volt, hogy a sértett bizalmába férkőzve, őt megtévesztve minél több pénzt csaljanak ki tőle. A BKMRFK Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai 2016. szeptember 21-én őrizetbe vették a gyanúsítottakat, a nyomozási bíró pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A rendőrök a büntetőeljárást 2017. január 31-én befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek küldik meg.