Kezdőlap Kultúra J. S. Bach: Lantszvitek gitáron – Csáki András

J. S. Bach: Lantszvitek gitáron – Csáki András

Johann Sebastian Bach lantszvitjeit a kiváló képességű magyar gitárművész: Csáki András mutatja be a Hungaroton új megjelenésén.

Noha Johann Sebastian Bachot elsősorban korának kimagasló billentyűseként jegyezték, és emellett kivételes virtuozitású hegedűs is volt; mint sokoldalú zenész, feltételezhetően más hangszereken is játszott valamilyen szinten. Ha már lantművekről beszélünk, meg kell említeni azt, hogy a halála után 1750-ben felvett hagyatéki leltár egy lantot is említ vagyontárgyai között – mint ahogyan egy lantcsembalót is. A lantcsembalót maga Bach találta fel és készíttette el, s ez az adalék utal arra, hogy miért nem lehet egy az egyben lejátszani némely lantszvitjét – mert valószínűleg erre a különleges hangszerre íródott.

Az egyetlen hegedűátiratot leszámítva Bach nyilvánvalón aligha magának írta e darabokat, hiszen élete során közeli kapcsolatban állt korának híres lant-virtuózaival. A lant amúgy is fontos szerepet játszott Bach életművében: egész életpályáját végigkísérik a lantművek és átiratok, a szóló lantdarabok mellett jelentős művek zenekari hangzását is gazdagítja. Lantszvitjeit ma már legtöbbször gitárosok adják elő hathúros gitáron, ami az egyik legnagyobb hangszeres és zenei kihívás. A művek átírásával, saját játszóverziók és hangolások kialakításával minden jelentős gitáros foglalkozik pályája során.

Csáki AndrásJohann Sebastian Bach négy lantszvitjét – a-moll szvit, BWV 995 (eredetileg g-mollban); e-moll szvit, BWV 996; a-moll szvit, BWV 997 (eredetileg c-mollban); E-dúr szvit, BWV 1006a – rendkívül élvezetes, zenei színekben gazdag, kiváló akusztikai élményt nyújtó előadásban mutatja be ezen az újonnan megjelenő lemezen. A hathúros gitár lanttól eltérő hangolása miatt két szvitet más hangnembe transzponálva ad elő, és egyébként is innovatívan áll hozzá a darabokhoz. Melynek eredménye a mindvégig szórakoztató, lenyűgözően sokszínű előadások sorozata a kivételes képességű magyar zenész Hungaroton felvételén.

A még csak harmincöt éves Csáki Andrástizenegy évesen kezdett el gitározni, majd 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban tanult. 14 éves korától aktív résztvevője a hazai és nemzetközi mesterkurzusoknak. Olyan nagy nevű gitárművészek mesterkurzusainvettrészt, mint:Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Eliot Fisk,Kováts Barna, William Kanengiser, NigelNorth, Paul O’Dette,PacoPeña, AngelRomero, Scott Tennant és David Russell.

Érettségijét követően gitártanulmányaitkét évigGyőrben, majd 2002-től ismét Budapesten, a Zeneakadémián folytatta – 2007-ben itt diplomázott, kitüntetéssel. 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója volt, 2014-ben DLA fokozatot szerzett. Zeneakadémistaként háromszor nyerte el a Fischer Annie-ösztöndíjat – és mellettük 2009-ben megkapta a Duna Televízió Magyar Csillagok díját, valamint a Junior Prima zeneművészeti díjat is; 2010-ben pediga Márciusi Ifjak díjat.Közben a 2012-2013-as tanévben Los Angelesben folytatott posztgraduális tanulmányokat, ahol tanárai Scott Tennant,William Kanengiser és Brian Head voltak. A Los Angelesben töltött egy év legmeghatározóbb élményei az iskola tiszteletbeli professzorához, Pepe Romeróhoz fűződnek, aki havi rendszerességgel tanította az egyetem több kiválasztott gitáros diákját, így Csáki Andrást is.

Csáki András2005-től a budapesti Bartók Konzervatórium gitártanára, 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2012-től pedig a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának egyetemi tanársegédje. Gyakran kap felkérést kurzusok tartására külföldön is, tanított már az Egyesült Államokban, Angliában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Kínában, Németországban, Romániában és Oroszországban.

Nemzetközi versenyeken 11 első, 10 második, három harmadik helyezést ért el, hat különdíjban részesült.18 éves volt, mikor Chilében megnyerte a nagy presztízsű Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Versenyt, majd ezt követően 24 rangos nemzetközi verseny győztese és díjazottja volt Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. Ezek közül kiemelkedik az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), az olasz Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009), valamint a spanyol XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (2011).2009-ben jelent meg első önálló CD lemeze.2010-es lemezének műsorából két mű is bekerült Enrique Robichaud kanadai zenetudós Guitar’s Top 100 című könyvébe, mely a gitárrepertoár 100 legnépszerűbb művéből választ ki művenként három, a könyv szerzője által jelentősnek és figyelemre méltónak tartott előadást.

Komlós József JR