Az eddigi gyakorlattól eltérően idén nem Budapesten, hanem Kecskeméten rendezték a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét, melynek a Hotel Aranyhomok adott otthont a mai nap során. A program a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Magyar Sommelier Szövetség és a Duna Borrégió Borút Egyesület szervezésében került megrendezésre. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében elmondta: a régió borászata óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedek alatt, s a borfogyasztás ma már a kultúra szerves részévé vált. A megyei önkormányzat minden lehetőségével és eszközével igyekszik felkarolni a régió bortermelőit, hogy a számukra méltó figyelmet és elismerést megkaphassák mind a szakma, mind a fogyasztók részéről. Köszöntő beszédet mondott még Koch Csaba, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke és Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke is a vendégeknek.
A bajnokság célja az volt, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A rendezvényen nemcsak szakemberek, hanem bárki részt vehetett, aki szeretett volna a szakma rejtelmeibe betekintést nyerni. A 7 versenyző délelőtt írásbeli tesztet oldott meg, délutáni feladatai közé pedig a dekantálás, borleírás, valamint bor és étel párosítás tartozott.
A verseny alatt a régió 10 borásza is bemutatkozott borkóstolóval egybekötött borbemutatóval.