Kezdőlap Események Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2017. február 24-i üléséről

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2017. február 24-i üléséről

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés februári ülését Kecelen, a Városi Könyvtár és Művelődési Házban tartotta. Haszilló Ferenc polgármester rövid köszöntőjében örömét fejezte ki az iránt, hogy a megyei közgyűlést Kecelen üdvözölheti, majd röviden bemutatta a várost és a közelmúlt jelentősebb fejlesztéseit a testületnek.

Az ülést Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójával nyitotta meg, melyben az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében kiírásra kerültek az EFOP-1.5.3-16 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” és az EFOP-3.9.2-16 kódszámú „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” megnevezésű pályázati felhívások. A projektek fő célja a területi különbségek csökkentése, a minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, valamint a területi különbségek és különösen a településméretből adódó társadalmi hátrányok javítása. A települési önkormányzatokkal és a további lehetséges konzorciumi partnerekkel történt egyeztetés alapján a megyei önkormányzat részvételét konzorciumi formában tervezi, melyet elfogadott a közgyűlés. A konzorciumi együttműködési megállapodások jóváhagyása és aláírása a pályázati felhívásokra irányuló támogatási kérelmek benyújtásához szükségesek.

A közgyűlés 2016. február 26. napján megtartott ülésén dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap alapításáról döntött, mellyel a megyében élő 1945 és 1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak állítunk emléket. A rendeletet most azonban módosította a testület a javaslattevők körének kibővítésével, hogy minél szélesebb körű legyen az elismerés és a megemlékezés.

A politikusok elfogadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017. évi éves összesített közbeszerzési tervét, a 2016. és 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet pedig módosították az időközben bekövetkezett változások miatt.

A megyei kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása is napirendre került a nap folyamán. A hatályos rendelet felülvizsgálatának eredményeként egy új rendelet megalkotása vált időszerűvé, mely megszavazásra került.

Suhajda Krisztián, megyei önkormányzati képviselő indítványt nyújtott be az Igazi Csíki Sör védelmében, hiszen az székely jelkép és a székely-magyar identitás része. A közgyűlés elfogadta az indítványt.

Rideg László kérésére beszámolót tartott Telkes Róbert igazgató az Alsó-Duna-völgyi Területi Vízgazdálkodási Tanács 2016. évi munkájáról is. A hallgatóság Dr. Kozák Péter igazgató tolmácsolásában átfogó betekintést nyerhetett az Alsó-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács munkájába, melyben ismertette a tanács felépítését, feladatait és 2016. évi munkáját.

A közgyűlést Vágó Ferencné, tankerületi igazgatónő előadása zárta, aki a Kiskőrösi Tankerületi Központ munkájáról, szervezeti felépítéséről, feladatairól és jövőjéről beszélt.

Az eddigi hagyományoknak megfelelően a Barna és Fiai Faiskola Kecel városának is adományozott egy őshonos, magyar fát, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Kecel város eredményes együttműködésének szimbólumaként, melyet majd tavasszal ültetnek el a Művelődési Ház előterében.

A nap folyamán települési és megyei értéktár kiállítás volt megtekinthető, a Művelődési Ház aulája pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái kóstolójának és vásárának, valamint egy fazekas kiállításnak adott helyet. Helyi óvodásoknak és iskolásoknak tematikus, szemléletformáló foglalkozást tartottunk. Ennek keretében kicsik és nagyok megtekintették a kiállításokat, valamint játékos feladatokat oldottak meg a hagyományos, helyi termékek témakörében.

 

Napirendi pontok:

 

1.       Tájékoztató két testületi ülés közötti ügyekről

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnök

2.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 8/2015. (XII.12.) számú önkormányzati rendeletének módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

3.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 11/2016. (XI.30.) számú önkormányzati rendeletének módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

4.       Előterjesztés a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap alapításáról szóló 1/2016. (II.29.) számú önkormányzati rendelet módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

5.       Előterjesztés a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

6.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017. évi éves összesített közbeszerzési tervének elfogadására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

7.       Előterjesztés az EFOP-1.5.3-16 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek”

és az EFOP-3.9.2-16 kódszámú „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” megnevezésű

pályázatokban való részvétel és a kapcsolódó konzorciumi megállapodások jóváhagyására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

8.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-vel kapcsolatos alapítói döntésekre

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

9.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft-vel kapcsolatos alapítói döntésekre

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

10.   Tájékoztató az Alsó-Duna-völgyi Területi Vízgazdálkodási Tanács munkájáról

Előadó: Telkes Róbert igazgató, Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

11.   Tájékoztató az Alsó-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács munkájáról

Előadó: Dr. Kozák Péter igazgató, Alsó-Tisza-völgyi Vízügyi Igazgatóság

12.   Tájékoztató a Kiskőrösi Tankerületi Központ munkájáról

Előadó: Vágó Ferencné igazgató, Kiskőrösi Tankerületi Központ

13.   Egyéb ügyek.