Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Veszteséges kezdés várható Európában

Tőzsde – Veszteséges kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdék nyitásakor.

    A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 hat ponttal lejjebb kezd 7101 ponton, a frankfurti DAX index 36 ponttal 11 623 pontra csökken, a párizsi CAC-40 index pedig 12 ponttal 4782 pontra.
Szerdán kedvező feldolgozóipari adatok és vállalati eredmény beszámolók hatására nyereséggel zártak az európai tőzsdék. A pán-európai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 0,83 százalékkal, a Stoxx Europe 600 0,86 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,87 százalékkal erősödött.
Londonban az FTSE-100 index 8 ponttal, 0,12 százalékkal zárt magasabban, a frankfurti DAX index 124 ponttal, 1,08 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 index 37 ponttal, 0,96 százalékkal emelkedett. Madridban 0,17 százalékkal emelkedett az IBEX-35 index, a milánói FTSE MIB pedig 0,81 százalékkal.
A legnagyobb erősödést a nyersanyagipari, autóipari és banki részvények érték el szerdán. A nyersanyagipari index 1,6 százalékkal, az autóipari 1,3 százalékkal, a banki 1,4 százalékkal emelkedett. A nyersanyagiparnak a kínai feldolgozóipari teljesítmény növekedése kedvezett, az autóipari és banki papírokat eredmény beszámolók emelték meg.
Az amerikai tőzsdék is nyereséggel zártak szerdán, bár az indexek napközben megjárták a negatív tartományt is. A befektetői hangulatot végül a Fed gazdasági kilátásokról alkotott optimista véleménye emelte meg. A Fed szerdán a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot, indoklásában viszont kiemelte a fogyasztói és üzleti hangulat javulását az Egyesült Államokban. Nem tett utalást ugyanakkor arra, hogy szigorítási szándékával összhangban mikor áll szándékában megtenni a következő kamatemelő lépést.
A Fed legutóbb tavaly decemberben emelte meg az alapkamatot, egy évvel a 2015 decemberi kamatemelés után, amikor a kilencedik éve gazdaságösztönző céllal követett zérókamat-politikának vetett véget.
A Fed piaci várakozásoknak megfelelő lépése lehetővé tette, hogy a befektetők a friss makrogazdasági adatokra és a folyamatban lévő eredmény beszámolókra összpontosítsák figyelmüket.
Ázsiában indexcsökkenéssel indították a tőzsdék a csütörtöki globális kereskedési napot. Tokió 1,11 százalékkal zárt mínuszban, a szöuli Kospi index 0,46 százalékkal gyengült, a hongkongi Hang Seng index 0,64 százalékkal állt lejjebb az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával. A kínai piacok a holdújévi ünnepek miatt továbbra is zárva tartanak.
Az olaj árát csütörtökön az amerikai készletek növekedéséről szerdán közzétett adat nyomta lejjebb. Az amerikai nyersolajkészlet a múlt héten meglepetést okozó módon 6,5 millió hordóval emelkedett az Energy Information Administration kimutatása szerint. A piacok 3,3 milliós növekedést vártak. A Brent nyersolaj jegyzése az európai piaci nyitás előtt másfél órával 0,39 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 56,68 dolláron, a WTI pedig 0,52 százalékkal ment lejjebb 53,60 dollárra.
A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának a jegyzése 0,64 százalékkal ment feljebb unciánként 1216,05 dollárra.
Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték erősebben 1,0783 dolláron.

MTI 2017. február 2., csütörtök