Kezdőlap Kultúra Chopin – David Fray

Chopin – David Fray

A még csak harmincöt esztendős francia világsztár zongorista: David Fraynépszerű Chopin műveket játszik most megjelent Erató lemezén. Az új albumnak különös aktualitást ad, hogy David Fray 2017. március 4-én, szombaton, a Zeneakadémián ismét a budapesti közönség elé lép.

A 2008-ban a mértékadó komolyzenei szaklap: a BBC Magazin által „Az év felfedezettjének” megválasztott francia klasszikus zongorista: David Fray legújabb kiadványán elbűvöl és elringat bennünket Chopin vízióival. Frederic Chopin amúgy is központi eleme Fray játékának: tizenöt éve játssza, értelmezi kompozícióit; és megfejtései éppolyan tökéletesek, elbűvölők, magával ragadók és költőien érzelmesek – ahogyan azt ezen a gyönyörű albumon hallhatjuk.

David Fray Chopin CD-jének központi témáját a Noktürnök adják – összesen hetet vett fel közülük (Esz-dúr, op.9 No.2; c-moll, op.48 No.1; Esz-dúr, op.55 No.2; E-dúr, op.62 No.2; f-moll, op.55 No.1; fisz-moll, op.48 No.2; Asz-dúr, op.32 No.2). Fray zongorázásának minden szépsége kiteljesedik ezeknek a melankolikus, de mégis szenvedélytől fűtött remekeknek a tolmácsolásában. Micsoda ellentmondás, ahogyan a melankólia által sugallt lemondás nekifeszül a mélyen a szövet alatt követelőzőn elő- és előtoluló vágyaknak és emlékeknek – és mégis, Fray elképesztő szuggesztivitással adja át ezen chopini érzelemtöredékek minden pillanatát, sóhajtásnyi hevületét.

Melléjük kiválóan illeszkedik hangulatban a három lassú lengyel táncformát idéző Mazurka (cisz-moll, op.63 No.3; e-moll, op.17 No.2; F-dur, op.63 No.2), a nosztalgikusan szép Asz-dúr Keringő (op.69 No.1), a Gesz-dúrImpromptu (No.3 op.51) és a nagyobb lélegzetű, ugyancsak a távoli, elnyomott lengyel hazát a szerző életművében áttételesen megjelenítő Polonaise fantázia(op.61). Finomság az értelmezésben és kifinomultság a játékban, a végletekig kiérlelt poézissel társítva a törékenység és a szálló pillanat varázsának hatása alá kerülve – lenyűgöző a találkozás David Fray művészetével.

Ezt az albumot minden Chopin-rajongónak és zongorajáték kedvelőinek egyaránt csak ajánlani tudom. Nagyszerű szórakozás esetlegesen éppen egy elcsendesülő este – ahogyan azt a Noktürnök sugallják – feltenni; és lehunyt szemmel hagyni, hogy nyugodt, színes álmokba ringasson, végigsétálva a maguktól támadó emlékek hosszú hídján.

Komlós József JR