Kezdőlap Események Ed Sheeran: Divide

Ed Sheeran: Divide

2017 egyik legjobban várt lemeze március 3-án került világforgalmazásba, éspop-történelmet írt azon a pénteki napon. A Divide közel 70 millió Spotify lejátszást produkált egyetlen nap alatt – és a korong slágerszámát: aShape of You-t 10 120 000 alkalommal hallgatták meg csak azon a pénteken! Ezzel Ed Sheeran nem más, hanem a saját korábbi rekordját múlta felül. A siker pedig csak fokozódik: Ed Sheeran harmadik nagylemeze nagyobb durranás lett, mint Kim Kardashian pucér fotói, vagy Beyoncé ikerterhesség-híre.

Az várható volt, hogy a Divide robbanni fog, de hogy ekkorát, azt senki sem sejtette. A lemez a Spotify egy napos stream rekordját 56.73 millióval döntötte meg, amely az eddigi legnagyobb siker egy nagylemez esetén. Az előző rekord a The Weekendé volt, 29 millióval. Ha jól számoljuk, Ed eredménye majdnem a duplája ennek.A lemezt összesen 68.7 millió alkalommal játszották le egy nap alatt Spotify-on, ezzel a The Weekend a második rekordjától is búcsút inthetett – a Starboyt ’mindössze’ 40.3 milliószor hallgatták meg a megjelenése napján.

Ed ezen kívül a saját eredményeit is megdöntötte: a „Shape of You” a megjelenése napján, január 6-án 7.94 millió Spotifystreammel debütált, ez a szám a Divide megjelenésekor 10.12 millióra nőtt, így az énekes saját magát körözte le.

A lemez mind a 16 száma rögtön felkerült a Spotify Global Top 50 listájára, összességében Ed jelenleg a legtöbbet játszott zenész Spotify-on, több mint 45.5 millió hallgatóval. A Spotify eredmények mellett az iTunes számok is impozánsak: a lemez 98 országban debütált az első helyen, köztük hazánkban is.Ben Cook, az Atlantic Records elnöke szerint „Ed olyan művész, aki egy egész generációt inspirál – emiatt lehet az, hogy a Divide megjelenése világszerte ennyi embert mozgatott meg.

Napjaink egyik legtehetségesebb és legsikeresebb férfi előadója mindössze huszonöt éves – de máris két Grammy, négy BRIT, egy MTV VMA, egy American Music, egy BBC Music, két People’sChoice, háro, TeenChoice és két MTV EMA díjat zsebelt be az elmúlt évek alatt. Olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a “GiveMe Love”, a “The A Team”, a “Lego House”, vagy a “Thinking Out Loud”, a “Photograph” és a “Drunk”.

A 2014-es ’x’ sikerei után (mely az évezred egyik legsikeresebb albuma lett) Ed Sheeran visszavonult és az elmúlt évet pihenéssel és az új album előkészületeivel töltötte. Ez persze nem állította meg abban, hogy 2016 legnagyobb slágereiben közreműködjön: dalszerzőként részt vett a Major Lazer „ColdWater”, illetve JustinBieber „Love Yourself” számaiban is.

„Helló, 2017! Nagyon keményen dolgoztam az új albumon, remélem, hogy ugyanolyan izgatottan várjátok, mint én! Az volt a célom, hogy a zeném két különböző oldalát mutassam meg Nektek, és a most megjelent két számmal egyszerre ismerhetitek meg őket. Jó újra itt lenni Veletek!” – üzente Ed Sheeran a rajongóinak.

Legújabb Warneralbuma 12 számmal várja a hallgatókat, a delux verzió további 4 számot tartalmaz. A ÷ a nagy sikerű x és + után Ed Sheeran harmadik nagylemeze bevallottan az eddigi legszemélyesebb alkotása: a számok a múltbéli kapcsolatait, családi emlékeket, a zenei karrierjét és utazásait dolgozzák fel. Az album több stílust ötvöz, a 11 dal hip-hop ütemeket és rap betéteket vegyít akusztikus gitárszólókkal, érzelmes balladákkal és fülbemászó pop dallamokkal.Az új lemez még kísérletezőbb és merészebb az eddigieknél, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hangulatában, hangszerelésében, és néha zenei hatásaikban is eltérnek a dalok egymástól.

A szerteágazó, kísérletező stílust az énekes a beharangozónak bevezetett – egyszerre megjelenő, de egymástól merőben eltérő „Shape of You” és „CastleOn The Hill” számokkal szemléltette. A„CastleOn The Hill” egy nosztalgikus, az énekes gyerekkorába visszatekintő dal, míg a „Shape Of You” egy modern popdal, ami tropicalhouse-os beütésével bárkit levesz a lábáról.A fogadtatás minden várakozást felülmúlt:„Sejtettük, hogy a „Shape of You”  rögtön tarolni fog, de én személy szerint nagyon hiszek a „Castleonthe Hill”-ben is. Szerintem 20 év múlva a Castle lesz az a dal, amiről emlékezni fognak rám.” – mondta Ed Sheeran a két felvezető dal kapcsán.

Az új lemezen a hatvanas évektől ismert gitáros ballada adja át egyik pillanatról a másikra a porondot a twostepes slágereknek – mégis összefogja a produkciót Ed Sheeran– és kiváló producere személye és tehetsége.Az új korong producere ugyanis Benny Blanco, aki többek között Rihanna és a The Weekend albumain is közreműködött. Az új Ed Sheeran lemezen amúgy co-producerkéntmég Johnny McDaid (SnowPatrol), Mike Elizondo (DrDre, Eminem) és Steve Mac (Shakira, OneDirection) is dolgoztak.

Az énekes az első pillanattól kezdve bizakodó volt az albummal kapcsolatban: „Az első lemezem után úgy éreztem, hogy a „The A Team”-et sosem leszek képes felülmúlni. Aztán megírtuk a „Thinking Out Loud”-ot, és megnyugodtam, hogy ez mégsem lehetetlen küldetés. Úgyhogy ennél a lemeznél már nyugodtan vágtam bele a munkálatokba, és ha engem kérdeztek, szerintem sikerült túlszárnyalnunk a „Thinking Out Loud”-ot.”

„A „÷” egy kifejezetten boldog és pozitív album. Annyira boldogra sikerült, hogy még én is megijedtem tőle, és néhány vidám dalt ki is vettem a repertoárból. Úgyhogy most egyszerűen azt foglalja össze, aki, és ami én vagyok. Nincsenek benne részeg ’mi lett volna, ha’ pillanatok, mert az életemben sincsenek már ilyenek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem iszom! Csak hogy nem bánok már meg dolgokat