Kezdőlap Rendőrségi hírek Évértékelő Kecskeméten

Évértékelő Kecskeméten

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

Kerti István r. alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője a kapitányság elmúlt évét értékelte 2017. március 21-én.

A rendőrkapitány elmondta, hogy az elmúlt évben rendőreik társszervekkel és civil szervezetekkel koordinált, szoros együttműködésének is köszönhetően, a lakosság szubjektív biztonságérzete kedvezően alakult.

 

A kapitányság a 2016. évre egyik stratégiai célként tűzte ki a nyomozási eredményesség javítását, a bűntető és szabálysértési eljárások gyorsítását, melyeket következetesen meg is valósítottak. A közrendvédelmi és a bűnügyi állomány együttműködése kellően összehangolt volt. Havi rendszerességgel – polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel, településőrökkel együttműködve – szerveztek akciókat a gépkocsi-feltörések, kerékpárlopások megelőzésére a forgalmas bevásárló központoknál, a városközpontokban, valamint a sportlétesítmények és kórházak környezetében.

A közterületen elhelyezett kamerák és rendszámfelismerő-rendszerek jól segítették a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, a bevezetett vészhívó jelzőrendszer az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetköreinek csökkentését. A közterületi jelenlét emelése visszaszorította a keletkezési számot, érezhető volt annak kedvező hatása a közbiztonságra.

 

A megyeszékhelyi rendőrkapitányság – folyamatosan javuló eredményessége mellett – a megelőző öt év legmagasabb nyomozás eredményességi mutatójával zárt 2015-ben, melyet 2016-ban a bűnügyi szolgálati ág további 6,1%-kal 54,4%-ra javított. A rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 9,2%-kal, míg a kiemelten kezelt bűncselekmények száma 9%-kal csökkent, miközben e súlyos bűncselekmények nyomozás eredményességi mutatója 9,9%-kal javult.

Az elmúlt évben az ismertté vált összes bűncselekmény több mint felét (51,3%) a vagyon elleni lopások jelentették, számuk 14%-kal csökkent, az elmúlt hétéves időszak legalacsonyabb szintjén alakult. Tovább csökkent a személygépkocsi lopások, a gépjárműfeltörések és a lakásbetörések száma is.

 

További stratégiai cél volt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának csökkenése. A korábbi évek tendenciáit figyelembe véve kiemelt feladatként kezelték a kerékpáros és gyalogos közlekedők személyi sérüléses balesetei számának visszaszorítását, az ittas járművezetőkkel szembeni fellépés hatékonyságának fokozását és a passzív biztonsági eszközök használatát elmulasztók kiszűrését.