Kezdőlap Rendőrségi hírek Fókuszban a gyermekbalesetek megelőzése

Fókuszban a gyermekbalesetek megelőzése

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A lajosmizsei gyerekek a fociedzésről világítás és láthatósági mellény nélkül kerékpároztak volna haza a sötétben.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök kiemelt feladatuknak tekintik a gyermekek védelmét. Nagy hangsúlyt fektetnek e védtelen korosztály biztonságos, balesetmentes közlekedésére, szabálykövető magatartásuk elősegítésére, közlekedési ismereteik bővítésére, a biztonságukat veszélyeztető tényezők felderítésére és megszüntetésére.

 

Lajosmizsén 2017. március 6-án 19 óra 45 perckor ért véget a gyerekek fociedzése. A pályára kilátogatott Tarnóczy László r. ezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese, Nyári Zsolt r. őrnagy, a Lajosmizsei Rendőrőrs megbízott vezetője, Nagy Zoltán, a Lajosmizsei Polgárőr Egyesület elnöke és Szőrös Zoltán polgárőr.

 

A 25 gyermek közül 12-en kerékpárral mentek az edzésre, azonban a járműveik nem voltak lámpákkal felszerelve és láthatósági mellényt sem viseltek. A rendőrök és a polgárőrök komplett világítóberendezést, láthatósági mellényt és egyéb fényvisszaverő eszközöket ajándékoztak a focistáknak és azoknak a pályára kilátogató szülőknek, akik szintén nem rendelkeztek ezekkel a felszerelésekkel. A rendőrök és a polgárőrök felhívták a jelenlévők figyelmét a biztonságos közlekedés szabályaira.

 

A  gyermekek és szüleik is nagy örömmel fogadták az ajándékokat és a hasznos közlekedési tanácsokat. A rendőrök és a polgárőrök a jövőben is folytatják közös prevenciós tevékenységet.

 

Annak érdekében, hogy ne csak a szerencsén múljon a gyermekek testi épsége, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

  • Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyermek és felnőtt esetében is életet menthet! A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a kerékpárost!
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok!
  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni!
  • A kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a gyermek képes-e biztonságosan kanyarodni, fékezni és hajtani a kerékpárt, ismeri-e az alapvető szabályokat!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég a karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű!
  • A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni és a járművet át kell tolni a zebrán! A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha a kerékpárosnak van elsőbbsége!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei-Rendőr-főkapitányság!