Kezdőlap Események Folyamatos harcban a nők jogaiért – Interjú dr. Gurmai Zitával 

Folyamatos harcban a nők jogaiért – Interjú dr. Gurmai Zitával 


AEurópai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke, valamint az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság volt alelnöke, Gurmai Zita is képviseltette magát a Brüsszelben megrendezésre kerülő Nőjogi és Esélyegyenlőségi Globális Fórumon. Gurmai Zita évtizedek óta elhivatottan harcol a nők jogaiért, most pedig jelenlegi tevékenységeiről is beszélt. 



Milyen tevékenységekkel küzd a nők jogaiért?

Európa szerte szeretnénk figyelemfelkeltő kampányokkal jelezni az emberek felé, hogy a női jogok jelentősen visszarendeződtek. 
Véleményem szerint a legjelentősebb diszkrimináció a munkabéreknél észlelhető, hiszen azonos munkáért nem azonos fizetést kapnak a nők – válaszolt kérdésünkre Gurmai Zita. 

Milyen arányú béreltérés fedezhető fel a két nem fizetése között, valamint Ön szerint mire van szükség a bérkülönbség egyenlővé tételéhez?

Jelenleg 16,7% a nők és a férfiak bére közötti különbség. Ezt azt jelenti, hogy

egy férfi egyéves fizetéséért két hónappal többet kell dolgoznia egy nőnek.

Ennek nagyságát mutatja az európai „egyenlő bérezés napja”, amely azon a napon van, amikor egy nő eléri a férfiak átlagos fizetését. Ez minden évben más a bérkülönbség nagysága szerint, idén március 1-jére esik. Az Európai Bizottság biztosa ezért kampányt indított. A nők és a férfiak közötti nyugdíjeltérés még durvább, ott ugyanis már 39%-os különbség fedezhető fel, ugyanez a súlyos különbség igaz a részmunkaidőben foglalkoztatott nőtársaimra is. Ha nem foglalkozunk a bérolló bezárásával, akkor nagyon romlani fog a nők megélhetése.

Mire van szükség? Mint általában a társadalmi jelenségeket, ezt a kérdést is kétféle eszközzel lehet kezelni: szabályozással és mentalitás váltással. Ez utóbbiban hiszek, ezzel lehet tartós eredményt elérni. A nőknek vissza kell adni a hitet, hogy ők is ugyanolyan értékesek, mint a férfiak. Sokan abban érdekeltek, hogy a nő felelőssége legyen az anya szerep, a konyhatündér szerep, azonban a XXI. században igenis legyen joga eldönteni egy nőnek, hogy milyen jövőt és életet kíván felépíteni magának.


Megfogalmazná, hogy melyek azok a pontos célok, amelyekért nap mint nap küzdenek? 

Ami a egyenlő munkáért egyenlő fizetést szabályozást illeti, célunk egy olyan határozat elfogadtatása, amely előírja az évente és tagállamonként 2%-kal csökkenő bérkülönbséget minden korosztály számára.
Elengedhetetlen, hogy legyenek visszatartó erejű szankciókat a nem teljesítő országok számára.
Modernizálni kell a jelenlegi európai uniós kereteket, hogy mindenkinek elérhető legyen a szülői szabadság és a bölcsődéhez, óvodához való hozzáférés. 
Fontos számunkra, hogy folytatni tudjuk a tájékoztató kampányainkat Európa területén, és segítsük a nők munkaerő-piaci részvételét. Rendszeresen találkozom az Európai Szocialisták Esélyegyenlőségért felelő minisztereivel: utoljára Máltán, most New Yorkban.
Ott többek között a  bemutatjuk az egyenlő bér napja idei videónkat, a máltai elnökségi prioritásokat és a SheDecide kampányt, vagyis az „Ő dönt”-öt amely Donald Trump amerikai elnök nőkkel kapcsolatos kijelentéseire reagál.
Emellett ösztönözni kell a női vállalkozókat, a nők és a férfiak egyenlő gazdasági függetlenségének érdekében.