Kezdőlap Események Folyamatos harcban a nők jogaiért – Interjú Gurmai Zitával

Folyamatos harcban a nők jogaiért – Interjú Gurmai Zitával

Az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke, valamint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke, Gurmai Zita is képviseltette magát a Brüsszelben megrendezésre kerülő Nőjogi és Esélyegyenlőségi Globális Fórumon. Gurmai Zita évek óta elhivatottan harcol a nők jogaiért, jelenlegi tevékenységeibe pedig betekintést is nyerhettünk általa.

Milyen tevékenységekkel küzd a nők jogaiért?

Európa szerte szeretnénk figyelemfelkeltő kampányokkal jelezni az emberek felé, hogy a női jogok mennyire jelentősen visszarendeződtek.
Véleményem szerint a legjelentősebb diszkrimináció a munkabérkülönbség tekintetében észlelhető, hiszen azonos munkáért nem azonos fizetést kapnak a nők – válaszolt kérdésünkre Gurmai Zita.
Milyen arányú béreltérés fedezhető fel a két nem fizetése között, valamint Ön szerint mire van szükség a bérkülönbség egyenlővé tételéhez?

A bérkülönbség egyenlővé tételéhez több esélyegyenlőségre van szükség. Az elmúlt évek során azt tapasztaltam, hogy vannak jobb és rosszabb mutatók, jelenleg 16,7% a nők és a férfiak bére közötti különbség.
Az Európai Bizottság biztosa szerint ez két hónappal több munkaidőt jelent a női dolgozóknak. A nők és a férfiak közötti nyugdíjeltérés is említésre méltó téma, ott ugyanis 39% bérkülönbség fedezhető fel. Ha nem foglalkozunk e bérolló bezárásával, akkor nagyon jelentős negatív változás várható a nők megélhetésének ügyében.
A nőknek vissza kell adni a hitet, hogy ők is ugyanolyan értékesek, mint a férfiak. Sokan abban érdekeltek, hogy a nő felelőssége legyen az anya szerep, a konyhatündér szerep, azonban a XXI. században joga legyen eldönteni egy nőnek, hogy milyen jövőt és életet kíván felépíteni maga köré.
Megfogalmazná, hogy melyek azok a pontos célok, amelyekért nap mint nap küzdenek?

Célunk egy olyan határozat létrehozatalának javaslata, amely megfogalmazza az évente és tagállamonként 2%-kal csökkenő nemek közötti bérkülönbséget minden korosztály számára, valamint az európai szintű ellenőrzés a nemek közötti fizetéskülönbség arányának visszaszorítása érdekében.
Az európai jogalkotás keretében hozzanak létre világos és visszatartó erejű szankciókat a nem teljesítő országok számára, valamint modernizálják a jelenlegi európai uniós kereteket, a szülői szabadság és a gyermekgondozási szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségeivel.
Fontos számunkra, hogy folytatni tudjuk a tájékoztató kampányainkat Európa területén, és olyan figyelemfelhívó akciókat hozzunk létre, amelyek segítik a nők munkaerő-piaci részvételét. Ösztönözni kell a női vállalkozókat, a nők és a férfiak egyenlő gazdasági függetlenségének érdekében.