Kezdőlap Események Interjú Jávor Benedekkel, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Ipari, Energiaügyi és Költségvetési Ellenőrző...

Interjú Jávor Benedekkel, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Ipari, Energiaügyi és Költségvetési Ellenőrző Bizottság egyik képviselőjével

Brüsszeli tudósításunk alkalmával, Jávor Benedekkel, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Ipari, Energiaügyi és Költségvetési Ellenőrző Bizottság képviselőjével is lehetőségünk adódott riportot készíteni, aki nyilatkozatában kitért az általa képviselt bizottságok jelenlegi tevékenységeire, és az EU Parlament általa képviselt bizottságain belüli napirendi pontokra.

 

Jelenleg milyen témákat karol fel a Környezetvédelmi Bizottság?

A Környezetvédelmi Bizottság jelenleg nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelmi szabályok végrehajtásának a kérdésére.
Nemrég született meg az ezzel kapcsolatos Környezetvédelmi Végrehajtási Jelentés, amelyben ábrázolva vannak a tagállamokat érintő súlyos problémák, amelyek a környezetvédelmi szabályok végrehajtása területén létrejöttek az évek során.
A Bizottság fontosnak tartja még a természetvédelmi irányelveket, a környezeti felelősség irányának felülvizsgálatát, valamint az élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelvek jövőképét is.
A környezeti felelősség irányának felülvizsgálata rendkívül fontos, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, mint ami Magyarországon többször is megtörtént, például Kolontár esetében, ahol az okozott környezeti kárért az állami költségvetésnek kellett helyt állni, nem pedig a tényleges kár okozóinak.

Az Energia Bizottság tavalyi év végén kiadott „Tiszta Energia Minden Európainak” jogszabály kapcsán egy pár mondatban össze tudná foglalni a programot?

Az Energia Bizottság 2016 novemberében nyilvánosságra hozta a „Tiszta Energia Minden Európainak” csomagot, amely számos átfogó jogszabályi elemet tartalmaz, többek között az energiahatékonysági irányelvet, a megújuló irányelvet, a villamos energia piaci irányelvét, valamint az energiaunió elvét és annak kormányzati kérdéseit.

A „Tiszta Energia Minden Európainak” csomag célja egyébként az energiahatékonysági intézkedések növelése, a megújuló energiatermelés tekintetében egyfajta világpiaci vezető szerep kivívása, megtalálása Európának, valamint a fogyasztók számára egy új, méltányosabb keretrendszer megteremtése. A szabályozási csomag radikálisan újra szabná az Európában jelenlévő energiapiac helyzetét.

 

Melyek azok a feladatkörök, napirendek, amellyel az Önök által képviselt Költségvetési Ellenőrző Bizottság jelenleg foglalkozik?

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság területén talán a legfontosabb – amellett, hogy az európai intézmények költségvetéseit ellenőrizzük –, hogy megfelelő átláthatósági szabályokat alkossunk a lobbizási tevékenységre, emellett pedig a közérdekű bejelentők részére egy testhezállóbb jogi védelmet teremtsünk elő, hogy véletlenül se fordulhasson elő az, hogy egy közérdekű bejelentő, aki a nyilvánosság előtt derít fényt egy korrupciós eseményre, általa bejelentett eseményt vizsgál ki, ő maga szenvedjen különböző retorzióktól.
Intenzíven foglalkozunk a paksi bővítés kérdésével is, amelynek az állami támogatással kapcsolatos mélyreható vizsgálatát március 6-án zárta le a bizottság. Jelenleg PAKS2 utánkövetése, a várható további jogviták követése, valamint a magyarországi alternatívák lehetőségének a megteremtése az elsődleges célom – nyilatkozta Jávor Benedek, EP képviselő.