Kezdőlap Események Lázár Zoltán kettes és négyesfogathajtásban is felveszi ismét a harcot a világ...

Lázár Zoltán kettes és négyesfogathajtásban is felveszi ismét a harcot a világ élmezőnyével

Már készül az idei szabadtéri versenyszezonra az ötszörös kettesfogathajtó és kétszeres négyesfogathajtó világbajnokunk, Lázár Zoltán, aki tizennégy világbajnoki érem és három európabajnoki érem birtokosa.

 Az idei év magasra teszi a mércét a fogathajtás legjobbjai számára, hiszen nemcsak kettesfogathajtó világbajnokság, hanem Göteborgban Európa-bajnokság is lesz 2017-ben. Ezen felül pedig természetesen a nagy jelentőséggel bíró aacheni versenyen is indulni kíván a világklasszis magyar hajtó, aki idén is először Fábiánsebestyében mutatkozik be nemzetközi versenyen.

– Az idei szezonban a négyesfogatok számára két nagyon fontos állomás lesz, az egyik természetesen Aachen, ahol minden évben jelentős versenyre kerül sor. Ha ott valaki sikeresen és jól teljesít, az mindig nagy dicsőséget jelent. A másik kiemelkedő nemzetközi verseny pedig Göteborgban a lovas Európa-bajnokság lesz, amely nem csupán a fogathajtók, hanem több szakág legjobbjainak megmérettetése lesz – hangsúlyozta hírportálunknak adott interjújában Lázár Zoltán, hozzáfűzve, úgy hallotta, hogy a városközpont lesz a helyszín a svéd városban, ahol tavaly szerzett világbajnoki csapatezüstérmükkel abszolút esélyesnek számítanak majd. A csapat tagjai várhatóan idén is Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József lesznek.

Mint említette, a szabadtéri versenyszezont Fábiánsebestyénben kezdik meg, ahol a nemzetközi verseny a felkészülés lényeges pontjául szolgál. Lázár Zoltán idei versenyzését azonban nehezíti, hogy a kettes-, és a négyesfogathajtó mezőnyben is indulni kíván, hiszen a lipicai kettesfogathajtó világbajnokságra is kvalifikálódni szeretne. Ennek érdekében két rangos nemzetközi versenyen is részt kell vennie.

– Komoly feladatok állnak előttünk, nem akarok úgy járni, hogy mind a két kategóriában indulni szeretnék, tehát a kettesfogathajtó világbajnokságon és a göteborgi Európa-bajnokságon is, és végül egyik verseny sem hozza meg az elvárt eredményt, ezért nagy intenzitással kezdtünk el készülni – kommentálta, hozzátéve, hogy testvére, Lázár Vilmos címvédőként fog részt venni a kettesfogathajtó világbajnokságon, ő pedig világbajnoki ezüstérmesként.

Lázár Zoltán az egyetlen versenyző a világon, aki mind kettes- mind négyesfogathajtásban egyéni és csapatvilágbajnoki aranyéremmel is büszkélkedhet.

A négyesfogathajtásban Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József világbajnoki ezüstérmet szereztek tavaly csapatban. Az „ördöglovas” véleménye szerint, ha a 2016-os formájukat hozni tudják, vagy egy kicsit javítani tudnak rajta, akkor akár az első helyre is lehet esélyük, ambícióval és egészséges önbizalommal. Mint elárulta, Magyarországon nemcsak Fábiánsebestyénben, hanem a mélykúti nemzetközi versenyen is látható lesz fogatával, amelynek építése még folyamatban van. – Nagyon szerencsés, hogy tavaly teljesen új összeállítással versenyeztem a négyesfogathajtó világbajnokságon, idén ez a fogat harcra képes, nem az első versenyszezont kezdem ezekkel a lovakkal. Ez előnyt jelenthet a tavalyi évhez képest is, hiszen akkor – valljuk be – nem igazán jól sikerült a felkészülés a világbajnokságra, mert az utolsó pillanatig változtatnom kellett a fogat összeállításán. A kettesfogat esetében a felkészülésnek még nagyon az elején vagyunk. Hogy módosítani kell-e az összetételén, az menet közben fog kiderülni. Az edzésben, felkészülésben sokat segít, hogy a 31. versenyszezont kezdem, s évről évre rengeteg tapasztalatot szerzünk, amely újabb és újabb lehetőségeket hoz – részletezte, hozzátéve, hogy el fog menni a 3-4 hetes edzőtáborba is, ami arra is szolgál, hogy a lovakat ne csak a megszokott, otthoni körülmények között trenírozzák. Az edzőtáborban a nap 24 órája a fogatépítésről és a felkészülésről szól majd, a legjobb eredmények érdekében.