Kezdőlap Rendőrségi hírek Lezárt akta: Állatkínzás és rongálás miatt kell felelnie

Lezárt akta: Állatkínzás és rongálás miatt kell felelnie

A megalapozott gyanú szerint egy szalkszentmártoni vadász jogosulatlanul lelőtt egy kutyát.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya állatkínzás vétség és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást  – szabadlábon hagyása mellett – egy 41 éves szalkszentmártoni férfi ellen.

A nyomozás adatai szerint 2016. szeptember 1-jén 8 óra körül a gyanúsított – aki hivatásos vadász – egy szalkszentmártoni ingatlan előtt meglátott egy kutyát és utána indult, majd autójával is követte és szolgálati lőfegyverével a dunai védgátról két lövéssel kioltotta a kutya életét. A tetemet a gépkocsijának platójára rakta, amikor megjelent az állat gazdája, aki kérdőre vonta a hivatásos vadászt, azonban a férfi érdemi magyarázat nélkül elhajtott a helyszínről.

Az esettel összefüggésben büntetőeljárás elrendelésére került sor, amelynek során 2016. szeptember 6-án a Dunában megtalált tetemben lévő chipszám alapján kiderült, hogy a kutya egy francia nő kiképzett pásztorkutyája volt. A nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértői vélemény alapján a férfi nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a nyomozást 2017. március 17-én befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek küldik meg.