Kezdőlap Események Montázs-est helyett Ezüstbojtár könyvbemutató

Montázs-est helyett Ezüstbojtár könyvbemutató

A márciusi Montázs-est helyett egy különleges könyvbemutatóra várja a Montázsmagazin az olvasóit, barátait. A megszokott szombat helyett pénteken, március 24-én délután 17.00 órakor, a helyszín is más lesz: a szépséges Bozsó Gyűjtemény (Kecskemét, Klapka utca 34.). Vendégünk Jantyik Zsolt zenész, szövegíró, énekes lesz, az ő könyve és CD-i kerülnek bemutatásra Ezüstbojtár címmel.

Beszélgetőtársa Weninger Endréné lesz, aki a Montázsmagazinban a napokban készített interjút a zenésszel, mely ITT olvasható. A vendég vendége Horányi László színész, az Esztergomi Várszínház igazgatója, tőle az Ezüstbojtár verseiből hallunk ízelítőt. Szeretettel várnak mindenkit, a Montázsmagazin olvasóit is a szokásos Montázs-est helyett.

Jantyik Zsolt énekes és közművelődési szakember a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, mellette a debreceni PG Csoport frontembere, énekes, dalszövegíró. A könnyűzene iránt érdeklődők jól ismerhetik az immár 30 éves együttes sajátos zenéjét.

Az énekes így vall magáról:

„Az egyetemen talált rám a zene. Debrecenben, a legendás Benczúr Kollégiumban két barátommal, Jámbor Józseffel és Herczeg Zolival alapítottuk meg Poligénius csoportot, ami rövid idő múlva PG-csoporttá alakult, majd az öcsémmel és egy angol szociológussal, Kevin Jonhsonnal kibővülve a gondolati zene irányában nyitott. Elkezdtek a koncertjeinkre ömleni az emberek. Kijött az első kazettánk ’Alföldi Zene’ címen, aztán egy bakelit lemez ’Moulen Rouge’ névvel. Az öcsémmel úgy éreztük, mi valami ilyennel szeretnénk foglalkozni egész életünkben!”

2016-ban harminc éves volt az együttes. Hazai koncertek sora, külföldi turnék, kiadott lemezek fémjelzik az együttes pályafutását. Új-Zélandtól Moszkváig, Londontól Pittsburgig, Rómától Párizsig mindenütt játszottak, de a legkedvesebb koncertjeik a Kárpát-medencéhez, az ott élő magyarsághoz kötik őket. Jantyik Zsolt több kitüntetést is kapott zenei munkásságáért az évek során: eMRTon díj, Artisjus díj (2013-ban az év könnyűzenei szövegírójának választották), a Magyar Köztársaság Lovag Keresztje.

A PG Csoport zenéjére a szövegcentrikus, rockos zenei irány jellemző. Sajátos dallamvilágukat „alföldi zene” műfaji meghatározással illetik. A PG Csoport zenekarból folyamatosan alakult át egyfajta alkotóműhellyé, ahol sokan megfordultak már.

Ezüstbojtár címen egy mesekönyv és két cd-ből álló hangzó anyag készült el nemrégiben, ez utóbbit Debrecenben koncerten is bemutatták. Petőfi Sándort idézik meg benne. 172 éve született a ’János vitéz’. Az Ezüstbojtár tisztelgés Petőfi Sándor emléke előtt. Felteszi a kérdést: vajon ma egy 26-27 éves fiatal el tudna-e jutni Tündérországba, és ha igen, hogyan?

Ezt járja körbe a PG csoport egy ’Ezüstbojtárral’, húsz dallal és egy hangos könyvvel, s amelyek segítségével nyárra egy zenés darabbal is jelentkeznek szerte Magyarországon.

Jantyik Zsolt tehát hamarosan Kecskemétre látogat, hogy a Bozsó Gyűjteményben bemutassa a könyvét az érdeklődőknek. Találkozzunk vele és Ezüstbojtárjával 2017. március 24-én, pénteken 17.00 órakor a Bozsó Gyűjteményben!