Kezdőlap Világi események Plenáris hírlevél 2017. április 3-6. Strasbourg

Plenáris hírlevél 2017. április 3-6. Strasbourg

A napirenden szereplő témák

Brexit: az EP feltételei az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához

A frakciók egy szerdai vitában, a tárgyalások megkezdése előtt fejtik ki a Brexittel kapcsolatos álláspontjukat. A képviselők szavaznak arról a határozati javaslatról is, amely az EP feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához.

A javaslat hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok jogait tiszteletben kell tartani. A brit félre a kilépésig érvényesek az EU Szerződésből fakadó kötelezettségek, ide értve a jelenlegi hosszú távú uniós költségvetésből eredő kötelezettségeket, még ha azok a kilépés dátuma utánra nyúlnának is.

A határozati javaslat szerint nem tanácsos a jövőbeni gazdasági kapcsolatok kérdésében szektor specifikus megállapodásokat-, a biztonság és a gazdasági együttműködés összekapcsolásával különalkut kötni.

A békés elválás reményében a képviselők szerint az 50-es cikkely által fenntartott 2 éves időszakban elkezdődhetnek az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatát meghatározó átmeneti viszonyokról szóló megbeszélések is, de csak ha magáról a kilépési megállapodásról szóló tárgyalások megfelelő ütemben haladnak. Bármilyen átmeneti megállapodás maximális időtartama három év lehet. A jövőbeni kapcsolatokra vonatkozó megállapodás csak akkor köthető meg, amikor az Egyesült Királyság ténylegesen kivált az EU-ból.

Orvosi eszközök: a képviselők szigorúbb biztonsági szabályokról szavaznak

Szerdán szavaz az EP az olyan orvosi eszközök, mint a csípő- és mellimplementátumok szigorúbb ellenőrzésével és tanúsítványaival kapcsolatos új szabályokról. A képviselők a mesterséges megtermékenyítés diagnosztikai eszközeinek etikai és információs szempontjait szigorító törvényről is döntenek. Az EP és a Tanács mindkét jogszabály kapcsán már megállapodásra jutott.

A termékek utólagos ellenőrzési rendszerének erősítése révén az orvosi eszközök esetleges hibáit gyorsabban lehet kezelni, javítani, így elkerülhetőek az olyan esetek, mint a néhány éve történt úgynevezett PIP-botrány, amikor nők hibás implantátumokat kaptak. A tervezet beazonosíthatóvá tenne minden terméket, véletlenszerű ellenőrzéseket írna elő a gyártók telephelyein és az engedélyezésre jogosult szakhatóságokat is szigorúbban ellenőrizné. A nagyobb kockázattal járó termékeket (HIV tesztek, implantátumok) mostantól még alaposabb felülvizsgálat alá esnek.

Végszavazás a nagykereskedelmi roaming díjak maximálásáról

Szerdán vitázik, csütörtökön szavaz az EP a nagykereskedelmi adatroaming díjak plafonja kapcsán kötött tanácsi megállapodásról.

A nagykereskedelmi adatroaming díjak maximálása szükséges előfeltétele a kiskereskedelmi roaming díjak június 15-i kivezetésének. Júniustól a felhasználók külföldön is annyit fizetnek az adatforgalomért, mint otthon. Így több audiovizuális tartalmat nézhetünk és megnyílik a piac a kis és virtuális telekom cégek számára.

A bioüzemanyagokban használt pálmaolaj visszaszorítását kéri az EP

Az EU-nak fel kellene lépnie a fenntarthatatlan pálmaolaj kitermelés ellen, ami különösen Délkelet-Ázsiában jár jelentős erdőirtásokkal és élőhely-pusztulással, olvasható egy kedden szavazásra kerülő állásfoglalás tervezetben. A képviselők azt akarják elérni, hogy 2020-ra ne használjunk növényi olajokat a bioüzemanyagokban és az import pálmaolajnak egyetlen tanúsítványa legyen.

Az EU-ba importált pálmaolaj közel feléből bioüzemanyag lesz, amihez körülbelül egymillió hektárnyi trópusi termőterület használnak. Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy érje el: 2020-tól ne legyen növényi olaj a bioüzemanyagokban, mert ez növeli az erdők pusztulását.

Háttér

A képviselők szerint rendkívül aggasztó, hogy a globális pálma olajtermelést súlyos emberi jogi sérelmek kísérik. Gyakori a gyermekmunka és a földhasználat kapcsán számos konfliktus adódik helyi közösségek és nagy cégek között.

Ukrán vízummentesség: végszavazás a Parlamentben

Az ukrán állampolgárok vízum nélkül is beutazhatnak az EU területére, ha az EP csütörtökön megszavazza azt az új jogszabályt, amiről a parlamenti tárgyalódelegáció a Tanáccsal már korábban megállapodásra jutott. Az intézkedés júniustól lépne életbe.

A biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok egy 180 napos időszakban 90 napot tölthetnek az EU-ban üzleti, utazási vagy egyéb célból, de munkát nem vállalhatnak. A beutazás megkönnyítése előtt az EU szigorította a vízumkötelesség rendkívüli esetekre vonatkozó visszaállítását.

Migráció: közös fellépést akar az EP

Sürgős és közös fellépésre van szükség a migrációs válság megoldásához és a földközi-tengeri tragédiák megelőzéséhez, olvasható egy kedden vitára, szerdán szavazásra bocsátott állásfoglalás tervezetben.

Multilaterális döntésekre, az EU, az ENSZ, a fejlesztési bankok és egyéb szereplők közötti hatékonyabb együttműködésre és a harmadik országokkal kötött megállapodások kapcsán a Parlament bevonására van szükség a migrációs és menekültválság hatékonyabb kezeléséhez, állítják a képviselők. A javaslat támogatásáról biztosítja az előítéletek leküzdését célzó „Együtt”című ENSZ kampányt.

A Menekültügyi Főbiztosság 2015-ben rekordmennyiségű, mintegy 65 millió embert tartott számon menekültként vagy hazájukon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberként.