Kezdőlap Események „Szennyvizek? Tiszta vizet!” – A BÁCSVÍZ üzemvezetője tartott előadást a Wojtyla népkonyhán

„Szennyvizek? Tiszta vizet!” – A BÁCSVÍZ üzemvezetője tartott előadást a Wojtyla népkonyhán

A Víz Világnapja záró akkordjaként ismeretterjesztő előadásra várta péntek délelőtt a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottait Nagy Sándor, a BÁCSVÍZ Zrt. 1. számú (Izsáki úti) vízműtelepének üzemvezetője. Bemutatta az ivóvíz tisztításának technológiáját és konkrét adatokkal is szolgált Kecskemét vízvezeték-hálózatát illetően. (Fotók: Tódor Norbert)

– Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára – hangoztatta bevezetőjében a szakember.

Igaz, hogy a Föld 2/3-át víz borítja, azonban körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére – jelentette ki Nagy Sándor.

– A 2017-es víz világnapi szlogen a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” elnevezést kapta, nem véletlenül, hiszen, ha nincs víz, nincs élet. A tiszta víz egyre nagyobb kincs lesz, és egyre többet kell tennünk azért, hogy mindenki számára rendelkezésre álljon – figyelmeztetett az előadó.

Aki néhány víztakarékossági praktikát is ajánlott a hallgatóság figyelmébe a közművállalat üzemvezetője: fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot, öblítsünk pohárból! Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap! Ha csöpög, javíttassuk meg! Csak teli mosógépet, mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működnek! A kézi mosogatás során több vizet használunk fel, mint amennyit egy korszerű mosogatógép igényel. Fürdés helyett zuhanyozzunk! Használjunk víztakarékos WC tartályt, mellyel akár 10 liter vizet is megtakaríthatunk lehúzásonként!