Ma már egyetlen hivatásos sofőr sem vezethet érvényes GKI
igazolvány nélkül, hiszen a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványra minden hivatásos sofőrnek szüksége van, aki a közúti fuvarozásban részt szeretne venni, függetlenül attól, hogy fuvarozó, vagy saját számlás szállítást végez.  A buszvezetők szintén a GKI hatálya alá tartoznak, így az ő esetükben is alapvető feltétel az érvényes igazolvány megléte, továbbá egy általános szabályzat is érvényben van, miszerint a 3,5 tonnánál
nehezebb járművek, ma már nem vezethetőek GKI igazolvány nélkül. 

A GKI tanfolyamoknak két típusa létezik, amely az alaptanfolyam, illetve a továbbképzés.

A GKI kártya a C1; C1+E; C; C+E; D1; D1+E; D; D+E kategóriájú jogosítvánnyal vezethető autók sofőrjeinek kötelező, ezekbe a kategóriákba szinte minden autó beletartozik, amely 3,5 tonnánál nehezebb.

  1. szeptember 9-e után szerzett jogosítvány esetén a gépjárművezetői képesítés –első alkalommal- alapvizsga letételével szerezhető meg. Az alapképesítés megszerzéséhez szaktanfolyamon, majd az azt követő vizsgán kell igazoltan részt venni, illetve megfelelni.
  1. szeptember 9-e előtt szerzett jogosítvány esetén a gépjárművezetőknek, amennyiben árufuvarozói tevékenységét az érintett járműkategóriában az alapképesítés megszerzése, vagy az utolsó továbbképzési képesítési vizsga letétele után öt év elteltével is folytatni kívánja, továbbképzési szaktanfolyamon, majd az azt követő vizsgán kell igazoltan részt vennie, illetve megfelelnie. Tehát aki 2009 előtt szerezte meg a tehergépjárműi jogosítványát, annak csak a továbbképzést kell sikeresen elvégeznie.

Ha a GKI igazolvány lejárt, akkor nem kell újra elvégezni az alapképzést, elégséges csak a gépjárműnek a kategóriájának megfelelő (busz vagy teherautó) továbbképzés.

Az igazolvány érvényességi ideje 5 év, a lejárat után továbbképzésen kell az ismereteket feleleveníteniük a sofőröknek, amelyre Kecskeméten a Kobela Autósiskolában is lehetőség van.

A kártya megújításáról időben kell gondoskodni, hiszen egy ellenőrzés során komoly pénzbüntetésre lehet számítani, ha érvénytelen (lejárt) GKI igazolvánnyal vezet a sofőr.

A Kobela Autósiskola tehergépkocsi vezetői továbbképzése egy olyan szaktanfolyam, amelynek több célja is van egyszerre. A legalapvetőbb cél természetesen az, hogy elvégzőjét birtokába juttassa azoknak az ismereteknek, amelyek által biztonságosan, felelősséggel vezetheti tehergépjárművét. 

A Kobela Autósiskola tehergépjármű oktatói több éves tapasztalattal rendelkeznek, akiknek maximális célja, hogy minden olyan ismeretet, tapasztalatot átadjanak a tanulóknak, amely elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez.

Az autósiskola tehergépjármű sikeres vizsgája letétele után a tehergépkocsi vezetők magasabb szinten, nagyobb szakértelemmel lesznek majd képesek arra, hogy munkájukat elvégezzék.

Ha hamarosan lejár a GKI igazolványa, esetleg most szeretné megszerezni, akkor keresse fel a Kobela Autósiskolát, hiszen itt alaposan felkészítik Önt az elméleti és a gyakorlati vizsgára is, amelynek sikeres letétele után már magabiztosan, a többi közlekedési résztvevő veszélyeztetése nélkül tudja munkáját végezni. 

KOBELA AUTÓSISKOLA
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 1.
6000 Kecskemét, Balaton u. 2.
E-mail: [email protected]
Web: www.kobela.hu
Facebook: KOBELA AUTÓSISKOLA KFT.
Telefonszám: 76/48-49-41