Kezdőlap Események Beszámoló a „Robotika óvodától egyetemig” konferencia és tehetségnapról

Beszámoló a „Robotika óvodától egyetemig” konferencia és tehetségnapról

„Robotika óvodától egyetemig” címmel április 8-án, szombaton a Bányai Júlia Gimnáziumban gyűltek össze a robotika és a műszaki tudományok iránt érdeklődők, valamint a terület neves képviselői. Az intézményben rendezett konferencia délelőtti szakaszában olyan szakemberek tolmácsolásában hallgathattak előadásokat, akik az elmúlt években sokat tettek a köz- és felsőoktatás műszaki területeken történő fejlesztéséért.

A konferencia célja az volt, hogy összehozza az érdeklődőket a szakemberekkel. Így a meghívott előadók képviselték az oktatás teljes spektrumát. A rendezvény fő védnöke Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere volt. Az oktatáspolitika aktuális terveit Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos ismertette. Az előadók között szerepelt piacvezető világcég ügyvezető igazgatója, a Pallasz Athéné Egyetem oktatói, nonprofit szervezetek vezetői, középiskolai tanárok, egyetemi hallgató. Valamennyien a robotika, műszaki és természettudományos oktatás jeles képviselői. A részletes program és az előadások tartalmi összefoglalói a http://www.banyai-kkt.sulinet.hu/konferencia címen olvashatók.

A komoly szakmai tartalmú előadások egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a XXI. század vezető műszaki tudományterületeinek a fenntartható fejlődés szempontjából nagyon nagy szüksége van olyan mérnökökre, aki képzetten és elhivatottan tudják tovább vinni a kutatási, fejlesztési projekteket. Ehhez már az általános iskolától kezdve olyan módszertanra és eszközrendszerre van szükség, amely megadja mindehhez a motivációt. Az országban működő intézmények közül néhány innovatív iskola már elindult ezen az úton. A bővítés mindenképpen szükséges és ezek a célok egybecsengenek a kidolgozott Digitális Oktatási Stratégia céljaival. Az aktualitását a konferenciának az is erősítette, hogy a közelmúltban Angela Merkel is beszélt a programozás, mint alapkompetencia fontosságáról, valamint a Brit oktatási rendszerbe is beépült a programozás, a műszaki tudományok gyakorlati alkalmazása.

A konferencia délutáni szakaszában a regisztrált, mintegy 200 résztvevő olyan oktatási módszertannal és eszközrendszerrel ismerkedett a gyakorlati workshopokon, amelyek teljesen új alapokra helyezhetik a sokak szerint elméleti jellegű magyar oktatási modellt. A zömében tanítókból, tanárokból álló közönség így az általános iskola alsó tagozatán használható matematika módszertant, természettudományi, robotikai eszközöket használó alsó tagozatos eszközöket, valamint a középiskolások számára fejlesztett programozható robotokat is kipróbálhatta. Sok esetben magyar nyelvű oktatási anyag még nem áll rendelkezésre, de a világ számos országában már sikerrel használják a technikát.

A résztvevők egyöntetű véleménye szerint ezeknek az eszközöknek ott van a helye a magyar iskolákban is. Várhatóan központi forrásból pilot pályázatokon keresztül a finanszírozás is megoldott lesz.

Bemutatkozási lehetőséget kaptak azok a robotikával foglalkozó középiskolás műhelyek is, akik több éve sikerrel alkalmazzák az oktatásukban a módszertant. A diákelőadók olyan saját projekteket mutattak be, amelyek megvalósításához komoly programozói, és műszaki ismeretek voltak szükségesek. A diákok az ország kiemelt robotikával foglalkozó iskoláit képviselték, Sopronból, Budapestről, Csongrádról, Hajdúböszörményből és természetesen Kecskemétről a Bányaiból.

A konferencia hiánypótló szerepet kívánt betölteni a területen. A sikerre alapozva felvetődött a gondolat, hogy a kecskeméti példát átvéve legyen folytatás, hiszen hasonló rendezvényekre nagy szükség lenne. A műszaki tudományok alapjainak lerakást már az óvodában el kell kezdeni, hogy az egyetemeken legyenek olyan hallgatók, akik a mérnöki pályán elhelyezkedve a tudomány fejlődését fenn tudják tartani. A kidolgozott módszertan és eszközrendszer rendelkezésre áll, az adaptálást pedig el lehet kezdeni.

Kiss Róbert

a konferencia szakmai szervezője

+36204798460