Kezdőlap Események A Romák Világnapjához kötődő programsorozat az Ifjúsági Otthonban

A Romák Világnapjához kötődő programsorozat az Ifjúsági Otthonban

A Romák Világnapja 1971. április 8-ig vezethető vissza, amikor is a világ több táján élő roma nemzetiségű emberek összegyűltek Londonban, hogy megtartsák az I. Roma Világkongresszust, melyen elhatározták, hogy közösen lépnek fel a nemzetközi közéletben, emellett döntöttek a nemzeti jelképeikről is, mint például a zászló és a himnusz. Ezen a napon nyilvánították április 8-át a Romák Világnapjává.

Ehhez az eseményhez kapcsolódóan került megrendezésre ma délelőtt az Ifjúsági Otthonban egy kulturális műsorokkal színesített konferencia, melyen Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere is részt vett.

A rendezvényen Kovács János, a Kecskeméti Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzat tagja köszöntötte a résztvevőket, ez után Mák Kornél, alpolgármester nyitó beszéde következett. Ezt követően Dr. Beneda Attila, helyettes államtitkár Családpolitikai helyzet és demográfiai helyzet Magyarországon című előadása következett.

Az eseményen fellépett a Khamoro Budapest Band együttes, akik a román himnuszt is elénekelték a jelenlévőknek. Színes divatbemutató, valamint hagyományos kulturális műsorok is helyet kaptak a programban.