Kezdőlap Események Drámai küzdelem után a Fradié a Magyar Kupa

Drámai küzdelem után a Fradié a Magyar Kupa

Nagyszerű ötletnek bizonyult Kecskemétre hozni a TIPPMIX Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét, hiszen a Hírös Város ezúttal is remek házigazdájának bizonyult egy igen rangos sporteseménynek.

A magyar női válogatottat előbb a világbajnoki címig, majd az 1976-os montreali nyári olimpián a dobogó harmadik fokáig repítő egykori sikerkovács nevét viselő „FinalFour” iránt megmutatkozó hatalmas érdeklődésre mi sem volt jellemzőbb, mint az, hogy a kétnapos bérletek – elsősorban a négy érdekelt klub nagyszámú szurkolói csoportjainak jóvoltából – pillanatok alatt elfogytak. Április első hétvégéjén a Dunaújvárosi KAA, a DVSC TVP, az FTC-RailCargo Hungaria, valamint az utóbbi 12 esztendő kupagyőztese, a Győri Audi ETO alakulatai fergeteges hangulatú, színvonalas összecsapásokkal örvendeztették meg a kézilabda fanatikusait.  

A torna mindazonáltal remek felkészülési alkalmat biztosított a BL-negyeddöntőben még érdekelt két hazai klub, a Győr és az FTC számára – Görbiczék a hétvégen a Metz, a fővárosiak a CSM Bucuresti ellen, az oda-visszavágós mérkőzések első felvonásain próbálnak egy lépéssel közelebb kerülni az EHF Bajnokok Ligájának májusi, budapesti négyes döntőjéhez.

A Magyar Kupa szombati elődöntőin az egykori női kézilabda-fellegvárak mai reprezentánsai nem adták olcsón a bőrüket, de mind a nagy elvárásokkal érkező Debrecen, mind a rendkívül elszánt Dunaújváros kénytelen volt fejet hajtani a lényegesen nagyobb játékerőt képviselő Győr, illetve az FTC fizikai fölénye és sokoldalúbb taktikai tudása előtt. Az előrehozott bajnoki döntőnek is beillő kecskeméti kupafinálét végül, drámai küzdelem után, büntetődobásokkal az egyre jobb formába lendülő fővárosi zöld-fehér csapat nyerte a – játékosállománya alapján legalábbis – akár egy komplett világválogatottnak is beillő győriek ellen. A bronzmeccsen a debreceniek vívták ki az EHF-kupa indulás jogát.

A négyes döntős lebonyolítású versenyrendszer mindig nagyon kemény és meglepetéseket is hordozhat magában. A „meglepetésfaktor” ezúttal talán a kupaspecialista Győr döntőbeli visszafogott teljesítménye és szokatlan dekoncentráltsága volt. Az FTC győzelmével immár a második olyan női kézilabdaklub, amely – a csapat több jogelődjének sikereit is ideszámítva – tizenkétszeres Magyar Kupa-győztes.

A torna legjobb játékosának a fővárosi zöld-fehérek erősségét, Szucsánszki Zitát, legjobb kapusának klubtársát, a döntőben bravúrok sorozatát bemutató Bíró Blankát választották.