Kezdőlap Kultúra Eric Clapton: Live in San Diego

Eric Clapton: Live in San Diego

A „Live in San Diego” a legendás gitáros-énekes – mára már klasszikussá vált – 2007-es koncertjének eddig még ki nem adott audiovizuális felvétele DVD és Blue Ray formátumban, amelyben olyan sztárfellépők szerepelnek, mint: J. J. Cale, Derek Trucks, Doyle Bramhall II és Robert Cray.

„Mr. Slowhand” harmincharmadik albuma a 2016. szeptemberében már megjelent „Live in San Diego” azonos című koncertlemez volt – az album nagyon jó kritikákat kapott, és a közönség is örömmel fogadta. Tulajdonképpen ez a koncertanyag debütált 2017. március 10-én az audiovizuális anyaggal kiegészítve: a legendás fellépés ezentúl Blue Ray és DVD formátumban is elérhetővé válik a közönség számára.

A most megjelent nagyszerű koncertfilm előzménye a 2006 végén kiadott és rögtön hatalmas sikereket hozó platina-lemez: aThe Road to Escondido – Eric Clapton első közös munkája J. J. Cale-lel. Ez a 2007-es koncert pedig a rá következő évben a logikus folytatás volt – további nagyszerű blues zenészek bevonásával. A DVD és BR formátumban is megvásárolható koncertet egy két éven át tartó világturné-sorozat: a „Doyle & Derek World Tour” állomásaként,a tizenötezer férőhelyes Ipayone Centerben – a San Diegói Nemzetközi Sportközpontban – rendezték meg 2007. március 15-én, hatalmas kritikai és közönségsikerrel.

Eric Clapton: Live in San Diego című látványos koncertfelvételén nem csak a J. J. Cale-lel közös munka során született dalok és feldolgozások, vagy más blues-klasszikusok kaptak helyet, hanem a tizenöt dal között szerepelnek olyan több évtizedes nagy saját sikerek is, mint például a Layla, a Cocaine, vagy éppen a Motherless Children – és mindez látványos fényképezéssel, valamint kiváló 5.1-es hanggal.

A most megjelent koncertanyagnak szomorú aktualitást ad, hogy J. J. Cale-t már sosem láthatjuk többet valójában a színpadon – hiszen 2013 nyarán elhunyt. E kép- és hangfelvétel – és egyben ez a koncert – egyik utolsó munkája volt régi barátja: Eric Clapton oldalán.

Komlós József JR