Kezdőlap Kultúra Mindent apámról – Vetítéssorozat a Francia Intézetben

Mindent apámról – Vetítéssorozat a Francia Intézetben

Mindent apámról címmel az apaságról szóló francia filmeket mutat be a Budapesti Francia Intézet csütörtökön induló vetítéssorozata.

A filmes ciklus az Apánk (Avinu) című, izraeli-francia bűnügyi drámával indul, és május 30-án a La belle vie című, Jean Denizot-filmmel zárul – közölte az MTI-vel kedden a Francia Intézet.
A tizenkét francia filmet felvonultató ciklussal a szervezők azt szeretnék megvizsgálni, hogy milyen változáson ment át az apaszerep a filmművészetben és az életben.
„Egy tucatnyi apafigurát mutatunk be a tekintélyelvű vagy elzárkózó apától a lányos apán át a hétköznapi apáig. A filmvetítés-sorozatainknál megszokott módon ügyeltünk a műfaji változatosságra: így nemcsak drámák, hanem vígjátékok, dokumentumfilm, animációs film és rövidfilmek is kerültek a válogatásba” – áll a közleményben.
A szervezők kiemelték, hogy A magas ősz férfi társat keres című francia-belga-német vígjátékot premier előtt mutathatják be a magyarországi forgalmazó (ADS) segítségével, de felhívták a figyelmet a Derült égből apu (Vertigo Média) című, Omar Sy főszereplésével készült filmre is.
A filmeket eredeti nyelven, angol vagy magyar felirattal vetítik a Francia Intézet mozitermében; a Derült égből apu és A magas ősz férfi társat keres című filmek kivételével a vetítések ingyenesek.
A sorozat részletes programja a  http://franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/mindent-apamrol.html honlapon található meg.

(MTI)