Kezdőlap Események Sikeres 30 évet zárt a Mathiás János Borrend

Sikeres 30 évet zárt a Mathiás János Borrend

SONY DSC

A közelmúltban rendezték meg a Város Bora versenyt Katonatelepen, ahol a jelenlévők számos ízletes bort kóstolhattak meg. A rendezvényen a finomabbnál finomabb borok mellett magas színvonalú kulturális műsor is várta az érdeklődőket. A rangos eseményt immár tizedik éve rendezi meg a Mathiász János Borrend, amelynek alelnöke Szili Gábor mesélt az elmúlt három évtized történéseiről.

„- Hogyan zsűrizik a beküldött mintákat?

– Egy bor zsűrizésénél nagyon sok mindenre oda kell figyelni. Először megnézzük a színét, hogy mennyire üde és tiszta. Ezután következik az illat, itt figyelünk a frissességre, a fajta jellegre. A végén meg lehet kóstolni az ízes borokat, amiből nagyon sokat megtudhatunk. A bizottság a 12-es pontozási rendszerben 0-12-ig elhelyezi valahol az adott tételt. Amennyiben a termék eléri a maximális pontot a termelője aranyéremmel gazdagodik.

– Mesélne a Mathiász János Borrendről és az elmúlt 30 évről?

– Kezdetektől fogva sokan csatlakoztak a Borrendhez, fiatalok és idősek egyaránt, akik szaktudásukkal próbálták a borkultúrát előre vinni, de igyekeztünk olyanokat is magunk mellé állítani, akik tisztelik a bort és szívesen fogyasztják. Nagyon örülünk annak, hogy számos olyan társunk van, aki támogatóként állt mellénk, ugyan nem mindig tud eljönni a rendezvényeinkre, de segít a lebonyolításukban. Támogatóink között vannak polgármesterek, minisztériumi képviselők, politikusok, orvosok. Tiszteletbeli tagunkként köszönthetjük Szemeryné Pataki Klaudia polgármestert is, aki rengeteget segít nekünk és örömmel fogadta a felkérésünket.
A 30 éves évfordulónk alkalmából lebonyolítottunk egy nagyobb rendezvényt, illetve csináltunk egy kiadványt is, amelyekhez szükséges költségeket pályázati forrásokból szereztük be.

– Mit terveznek az elkövetkezendő időszakra?

– A Borrend szoros együttműködésben dolgozik a városon belül a hegyközséggel és az itt lévő kutatóintézettel. Nekik is vannak külön szakmai programjaik, amelyek szervezésében mi is aktívan képviseltetjük magunkat.
A Hirös Hét Fesztivál keretin belül már évek óta jelen van a Városházán helyet kapó Bor és Kenyér Napja, amelyet idén 2017. augusztus 23-án rendeznek meg, ez a program a Kutató Intézetből indult el. Ezen a napon már a határon túlról is érkeznek kitelepülő termelők. Az Bor és Kenyér napja alkalmából számos konferenciával és kulturális programmal várjuk az érdeklődőket, amelyen termék bemutatóra is sor kerül, illetve itt mutatkozik be a Város Bora is.”

A Város Bora verseny eredményhirdetésére május 12- én kerül sor a Városházán, ahol kiderül, hogy melyik bor büszkélkedhet a Város Bora címmel.