Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Tőzsde – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Csökkenéssel nyithatnak szerdán a főbb nyugat-európai tőzsdék a politikai bizonytalanságok miatt.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 37 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 35 ponttal, a párizsi CAC-40 index 12 ponttal eshet nyitásban.
A geopolitikai feszültségek fokozódása mellett a befektetőket aggasztja a közelgő francia elnökválasztás kimenetele, és váratlanul érte őket az is, hogy Theresa May brit miniszterelnök bejelentette az előrehozott választások kiírását.
Szerdán számos nagyvállalat, köztük a Heineken, a Burberry, a Rio Tinto és az AB Foods teszi közzé gyorsjelentését. Délelőtt az euróövezet februári külkereskedelmi statisztikáját, valamint a fogyasztói árak márciusi alakulásának végleges adatait hozzák nyilvánosságra.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt csökkentek a vezető tőzsdemutatók, különösen sokat vesztettek értékükből a nyersanyagkapcsolt és a pénzügyi vállalatok. A befektetők aggódnak az Egyesült Államok és az Észak-Korea közötti feszültség felerősödése miatt.
Tokióban a kereskedés utolsó órájában enyhe nyereségre váltottak az indexek, így a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,12 százalékos nyereségben közelített a záráshoz. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,55 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,39 százalékos mínuszban állt a zárás előtt nem sokkal. A vezető sanghaji index kéthavi mélypontra süllyedt a spekuláció és az árnyékbankrendszer elleni küzdelmet célzó szabályok szigorítása miatti aggodalmak nyomán, Hongkongban pedig a külpolitikai bizonytalanságok vetették a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát.
A kőolaj árát lefelé nyomják az amerikai raktárkészletek növekedéséről szóló hírek.
Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül az észak-tengeri Brent júniusi szállításra hordónként (159 liter) 54,73 dollárba került, 16 centes, 0,29 százalékos mínuszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 12 centtel, 0,23 százalékkal, 52,29 dollárra esett.
Kedden erős veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,46 százalékkal, 7147,50 pontra, a frankfurti DAX-index 0,90 százalékkal, 12 000,44 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,59 százalékkal, 4990,25 pontra zuhant. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,85 százalékkal, 3418,86 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 1,21 százalékkal, 1478,83 pontra esett.

MTI 2017. április 19., szerda