Kezdőlap Zenei élet Gorillaz:Humanz

Gorillaz:Humanz

A brit zenekar ötödik albuma április legvégén jelent meg a Warner/Parlaphon kiadónál.A világ legsikeresebb virtuális együttese hat év szünet után adta ki legújabb, ’Humanz’ című nagylemezét. Az albumról előzetesen már debütált négy dal, illetve a „Saturnz Barz” című dalhoz egy 360 fokos videó – és most itt a teljes anyag!

A Gorillaz 2001 óta képeszti el a világot munkásságával: első, ’Gorillaz’ című lemezük 6 millió példányban fogyott el, és olyan slágereket tartalmazott, mint a „Clint Eastwood” és a „19-2000”. A következő stúdióalbumuk 2005-ben jelent meg ’Demon Days’ néven, és már nemzetközi, világszintű ismertségre emelte a fiktív bandát a „DARE”, „Dirty Harry” és „Feel Good Inc.” slágereknek köszönhetően. Harmadik lemezük, a ’Plastic Beach’ újra a slágerlisták elejére repítette az együttest, majd 2011-ben újabb albummal rukkoltak elő, ’The Fall’ címmel.

Jelenlegi, ’ Humanz’ című lemezük hat éves kihagyás után kerül a polcokra. A 14 számot tartalmazó lemezen (a delux verzió további 5 dallal várja a rajongókat) a négy fiktív zenész (Murdoc Niccals, Noodle, Russel Hobbs és 2D) mellett számos vendégelőadó szerepel: Jehnny Beth, Danny Brown, De La Soul, D.R.A.M. és Kelela is feltűnik a korongon.

A nagylemezt természetesen valódi zenészek vették fel – mégpedig egymástól távol eső helyszíneken: Londonban, Párizsban, New Yorkban, Chicagóban és Jamaicán. Zeneileg az album hangütése eléggé eklektikus: a mai trendeket követi, közben olyan nagy slágerként beköszönő buli-zenékkel, mint például a Strobelite vagy a She’s My Collar. Szövegvilágát tekintve pedig megint eléggé politikus lett: ahogy a zenekar fogalmaz: „érzelmileg politikus”.

A „Humanz” amúgy világszerte jó kritikákat kapott eddig, úgyhogy érdemes lesz megnézni őket nyáron élőben is. Ugyanis a Gorillaz a Telekom Electronic Beats fesztivál keretében június 16-án Budapestre érkezik!