Kezdőlap Állati Világbajnokok versenyeznek Mélykúton

Világbajnokok versenyeznek Mélykúton

Öt ország 60 fogathajtója vesz részt 2017. június 1. és 4. között az I. Nemzetközi Fogathajtó Verseny és 55. Magyar Derby Mélykút (CAI2*-H2, CAI2*-H4 (A), CAI3*-H1, CAI3*-H2, CAI3*-H4, CAI3*- P1, CAI3*-P2, CAI3*-P4) nemzetközi fogathajtó versenyen, melynek résztvevője lesz többek között a tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos, a nyolcszoros világbajnok Lázár Zoltán, valamint a szintén világbajnok ifj. Nagy Tibor, Hölle Martin, valamint a kétszeres világbajnoki csapat ezüstérmes, egyszeres világbajnoki egyéni ezüstérmes, egyszeres világbajnoki egyéni bronzérmes kettesfogathajtó Hódi Károly is – jelentette be május 17-i, szerdai sajtótájékoztatóján a nemzetközi verseny rendezőbizottsága Mélykúton.

Az idei évben ismét nemzetközi fogathajtó versenynek ad otthont Mélykút, amely évtizedek óta a magyar fogathajtó sport egyik bázisának tekinthető, tekintettel arra a tényre, hogy világbajnok magyar fogathajtó, Muity Ferenc kezdte pályafutását Mélykúton, illetve hogy Muity Sándor kezdeményezésére 50 évvel ezelőtt építette az akkori szövetkezet a Bács-Kiskun megyei településen az európai színvonalú pályát, ahova versenyenként több ezren látogattak el. A mélykúti verseny rendezőbizottsága az idei évben ismét életre hívja a nemzetközi versenyt, ahol 5 ország (Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia, Magyarország) hajtói mérik össze felkészültségüket néhány héttel a kettesfogathajtó világbajnokság és a négyesfogathajtó Európa-bajnokság előtt.

A nemzetközi verseny indulói között világklasszis hajtók szerepelnek, hiszen a 2017. június 1. és 4. közötti versenyen – a leadott nevezések alapján – indulni fog a tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos, a nyolcszoros világbajnok Lázár Zoltán, valamint ifj. Nagy Tibor, Hölle Martin és Hódi Károly is, hogy csak néhány nevet emeljünk ki az eddigi eredményeik alapján neves indulók mezőnyéből.

A szerdai sajtótájékoztató keretében Kovács Tamás, Mélykút polgármestere a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a mélykúti fogathajtó sport gyökerei az 1960-as évekig nyúlnak vissza, hiszen Muity Sándor vezetésével akkor jött létre a nemzetközi fogathajtó pálya, amelynek versenyeire rendszerint több ezer néző látogatott ki. Majd az 1970-es években fia, Muity Ferenc világbajnok az alföldi településen kezdte meg fogathajtói pályafutását. Ennek szellemében kezdték meg a nemzetközi verseny szervezői munkáját, mellyel a rendezőbizottság elnökének, Kiss Istvánnak a tájékoztatása szerint jól haladnak.

A főrendező, a Mélykúti Lovasegyesület elnöke, Kiss Róbert fogathajtó versenyző elmondta: 4 évvel ezelőtt vették át az egyesület vezetését, s azt a célt tűzték maguk elé, hogy 5 éven belül nemzetközi versenyt rendeznek Mélykúton. Az első évben kialakították a díjhajtó- és akadályhajtó pályát, a második évben 6 új maratonakadályt építettek, 2016-ra elkészült a vizes akadály, ahol tavaly már A kategóriás nemzeti versenyt rendeztek, és az idei évre elkészült a 7. akadály is, mellyel teljessé vált a maratonpálya nemzetközi verseny megszervezéséhez.

Ladányi Kovács Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke, FEI technikai küldött hangsúlyozta, hogy a megyei lovas szövetség örömére szolgál, hogy újra nemzetközi versenyt rendeznek Bács-Kiskun megyében. A Nemzetközi Lovas Szövetség technikai kiküldöttjeként hangsúlyozta, hogy a pálya, és a verseny alkalmas arra, hogy a nemzetközi szövetség standardjai szerint kerüljön lebonyolításra a június eleji mélykúti verseny.

– „A pályát már megtekintettem, már februárban is nagyon jó állapotban volt, azóta pedig jól haladtak a szervezők. A versenyhelyszín megfelel az állatvédelmi és állatjóléti feltételeknek is, megfelelő lómosók, lójártató helyek, boxok állnak majd rendelkezésre. A pálya adottságai nagyon jók, ahogyan a talaj, a szakaszok, és az akadályok is” – tette hozzá a FEI technikai kiküldött.

Tóth Ferenc versenyigazgató elmondta: A rendezőbizottság a nemzetközi pályaépítőt, Fintha Gábort kérte fel a versenypálya kialakítására, akiről tudni kell, hogy számos világbajnokságon és kontinensbajnokságon épített már pályát, és a FEI pályaépítő listán a legmagasabb szintet érte el. A maratonpálya 7 akadályos lesz, és mintegy 15 kilométer hosszú. A versenyszemélyzet, a zsűri is a legképzettebb szakemberekből tevődik össze.

A mélykúti nemzetközi versenyen induló, tizenegyszeres fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke Lázár Vilmos hivatalos elfoglaltságai miatt levélben üzent a sajtótájékoztató résztvevőinek. Hangsúlyozta, hogy „a magyar fogathajtósport egy újabb rangos versenyhelyszínnel gazdagodott: a honi fogathajtósportunk régi biztos bázisa, Mélykút, hosszú-hosszú évek szakavatott munkája, tapasztalatai nyomán június elején nemzetközi fogathajtó versenyt rendez. A Bács-Kiskun megyei rög, az aranyhomok, a világverő fogathajtó zsenik sorát indította útjára: Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Bárdos György, Juhász László, Muity Ferenc, Bálint Mihály, Nyúl Zoltán innen ért fel a fogatvilág csúcsára.

– „Versenyzőként is tudom, hogy mit jelent e vidéken, fogathajtásunk fellegvárában, a szakértő közönség buzdításától hajtva versenyezni, majd meghatódottan hallgatni a magyar himnuszt. A Bács-Kiskun – benne a mélykúti – megyei fogatkultúra kisugárzása, az itt élő emberek áldozatvállalása egész országunk fogatsportjában meghatározó. Az eddigi hazai 11 világ- és 3 Európa-bajnokság rendezéséből e megye példamutatóan vette ki részét: 7 nemzetközi fogatesemény házigazdája volt” – írta Lázár Vilmos.

Az egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt szintén levélben üzenő Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a fogathajtó szakág elnöke azt üzente, hogy a magyar fogathajtó sport történetének legrangosabb idei hazai versenyét az 54. Magyar Hajtó Derbyt Mélykúton rendezik meg. A mélykúti nemzetközi verseny felkészülési állomás az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtóknak, valamint a világbajnokságra készülő kettesfogathajtóknak, póni fogathajtóknak és a fiatal fogatlovak világbajnokságára készülő egyesfogathajtóknak.

 „A mélykúti házigazdák Kiss István vezetésével meggyőződésem, mindent megtettek és tesznek a megújult nemzetközi verseny rendezésére is alkalmas pályájukon az 54. Magyar Hajtó Derby sikeres előkészítéséért, lebonyolításáért és bízom benne, hogy Mélykút az elkövetkező években, évtizedekben visszatérő versenyhelyszíne lesz hazai és nemzetközi fogathajtó versenyeknek” – írta.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Hódi Károly, kétszeres világbajnoki csapat ezüstérmes, egyszeres világbajnoki egyéni ezüstérmes, egyszeres világbajnoki egyéni bronzérmes kettesfogathajtó kiemelte, sok magyar kettesfogathajtó reméli, hogy kijut az idei évi kettesfogathajtó világbajnokságra, melynek egyik erőpróbája a mélykúti nemzetközi verseny. Leszögezte, hogy tavaly is kifejezte a szervezőbizottság felé elégedettségét, hiszen a lehetőségekhez képest szenzációs pályát alakítottak ki. A nemzetközi versenyrendszerbe még be kell épülnie a mélykúti versenyhelyszínnek, mely véleménye szerint további szervezőmunkával esélyes arra, hogy híres nemzetközi versenyhelyszínné váljon.

Ifj. Nagy Tibor kettesfogathajtó csapatvilágbajnok, Duna-Alpesi Kupa egyéni arany, csapat arany- és ezüstérmes, kétszeres Magyar Hajtó Derby győztes Magyar Bajnok (egyéni és csapat) elmondta, hogy az idei évre úgy tűnik a fábiánsebestyéni eredmények alapján, hogy összeállt új fogata, s megtalálta azt a három lovat, amely a legmegfelelőbb lesz a versenyszámokban.

– „Idén a szövetségi kapitánynak nagyon nehéz feladata van, de valamilyen szinten könnyű feladata is, hiszen nem pontrendszer alapján, hanem legjobb tudása szerint kell kiválasztania a kettesfogathajtó világbajnokságon indulók fogatokat. Hárman csapattagként, ketten egyéni indulóként vehetnek részt a világversenyen, de kaptunk olyan hírt, miszerint lehetőség lesz, egy-két plusz versenyző indítására is. Az idei évben már Fábiánsebestyénben is látszódott, hogy Magyarország kettesfogathajtó sportjának igen erős a mezőnye, s kevés különbségen múlhatnak a helyezések, így a magyarok jó reményekkel néznek a világbajnokság elé”– hangsúlyozta ifj. Nagy Tibor.