Kezdőlap Események Vöröskeresztes világnap a Wojtyla Házban

Vöröskeresztes világnap a Wojtyla Házban

A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének igazgatója, Lipóthné Komjáti Andrea előadást tartott hétfőn a Wojtyla Barátság Központban. Látogatásának apropóját az adta, hogy május 8-án tartják a Nemzetközi Vöröskereszt Világnapját, és tekintettel a két karitatív intézmény között idővel kialakult kiváló együttműködésre, az eseményről a Wojtyla Ház gondozottai társaságában kívánt megemlékezni.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold az a szervezet, amely tevékenységével bizonyítja, ember és ember össze tud fogni azért, hogy olyan világ jöjjön létre, ahol a szolidaritás nem csupán szlogen, egy szó, vagy valamifajta hatalmi érdekeknek megfelelő fogalom, hanem megfogható, kitapintható valóság – emelte ki előadása kezdetén Lipóthné Komjáti Andrea.

A Nemzetközi Vöröskereszt 1949-ben nyilvánította május 8-át világnappá. 1828-ban e napon született ugyanis Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ez ébresztette benne a gondolatot, hogy létrehozzon egy nemzetközi segélyszervezetet. 1863. október 26-án Henry Dunant részvételével nemzetközi bizottság határozott a Vöröskereszt megalapításáról, mely a háborús sebesültek, rokkantak ellátását, ápolását tűzte zászlajára. 1864-ben Dániában, Franciaországban, Spanyolországban, Poroszországban és Belgiumban megalakultak az első szervezetek – országonként egy-egy, mely azóta is bevett gyakorlat – hangzott el a későbbiekben.

A Vöröskereszt bevételi forrásairól is szó esett a rendezvényen. Erről a megyei igazgató elmondta: a szervezet véradásokat bonyolít le az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen. Az ő dolguk a toborzás, míg az OVSZ a szakmai munkát végzi – munkatársaik megfelelő mennyiségű vért vesznek, amit később kórházakhoz juttatnak el. Másik bevételi lehetőségük a vezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges elsősegély tanfolyamok, illetve a vizsgáztatás, mely a Vöröskereszt privilégiuma.

Egyéb tevékenységeik közé sorolható a ruhák, tartós élelmiszerek, tisztítószerek gyűjtése és kiosztása, egészségkárosodott gyerekek táboroztatása, karácsonyi ünnepségek, bábelőadások szervezése hátrányos helyzetű gyermekek részére, eltűnt családtagok keresése. Ezen felül az ifjúságot is igyekeznek egészségügyi tudatformálással „megfertőzni”: bemutatják nekik, hogyan lehet egy újraélesztést szakszerűen végrehajtani, felhívják a fiatalok figyelmét a biztonságos nyaralás alapszabályaira, továbbá vetélkedőket szerveznek elsősegélynyújtás témakörben.

Lipóthné Komjáti Andrea önmagát bemutatva arról is beszámolt, hogy márciusban vette át az igazgatói feladatköröket elődjétől dr. Horváth Lászlótól, aki idén tavasszal vonult nyugdíjba. „Ezt a munkát nekem találták ki minden szépségével, nehézségével együtt” – hangoztatta a Wojtyla Ház gondozottaihoz szólva, majd méltatta a Karol Wojtyla Barátság Központtal való együttműködésük jelentőségét, megemlítve a népkonyha karácsonyi főtéri ebédosztásakor közösen megvalósított ruhaosztást, illetve ingyenes orvosi vizsgálati lehetőséget, és azt is, hogy a szociális intézmény rendszeresen kölcsönadja rendezvénysátrát a nyilvános véradási akciók helyszínein.

Mindazonáltal nem jött üres kézzel a megyei Vöröskereszt vezetője: negyven csomag adományból származó burgonyapelyhet hozott ajándékba a népkonyha ellátottainak, mert „ennél jobb helyet nem tudnánk neki találni”.

(Fotók: Mátyus István)