Kezdőlap Diákélet 20 éves a Miraculum Gyermekkórus

20 éves a Miraculum Gyermekkórus

Egy pünkösdi koncert keretein belül ünnepelte 20. születésnapját a Miraculum Gyermekkórus, amelyet Durányik László alapított a Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskola felső tagozatos diákjaiból. A kórus az elmúlt években sikert sikerre halmozott. A gyermekek tehetségüknek köszönhetően Európa számos országába eljuthattak és olyan neves személyek előtt énekelhettek, mint Károly herceg, a brit trónörökös.

 A kórus egyik fő célja, hogy méltón képviseljék Kodály városát hazai és külföldi hangversenyeken, fesztiválokon egyaránt.

„Amikor 1995-ben megérkeztem Kecskemétre, egy közösséget szerettem volna létrehozni, akik az éneklés révén kapcsolódnak össze. Előttem volt a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád mintája, ezért azt szerettem volna, hogy hozzájuk hasonlóan mi is, több egymásra épülő kórusból álló közösség legyünk.

A Miraculum minőségi fejlődése érdekében kórusversenyekre kezdtünk járni. Ilyen megmérettetéseken szakmai zsűri van, zeneszerzők, kóruskarnagyok, a nézők között pedig sok fesztiválszervező, mecénás ül, akikhez egy jó szereplés után meghívásokat kaphatunk, olyan helyekre is, ahova önerőből nem tudnánk eljutni. Ennek köszönhetően a gyerekek több külföldi fesztiválon, kórusversenyen részt vettek. Például a legnagyobb kezdeti sikerünk, amikor 1998-ban a Nemzetközi Debreceni Kórusversenyen elsők lettünk, de Walesben, Belgiumban, Lengyelországban és természetesen Budapesten is számos rangos elismerést értünk el, amelyeknek köszönhetően az énekkar híres lett, ezáltal rengeteg meghívást kapunk.
Egyik legnagyobb megtisztelő fellépésünk volt, amikor Amsterdamban a Concertgebouwban léphettünk fel”- mesélte az elmúlt húsz évről Durányik László, a kórus alapítója.

„Minden évben új gyerekek jönnek és azokat az élményeket, amiket magukkal visznek az énekkart elhagyók, az újonnan érkezettek is „megérdemlik”; a kihívásokat, élményeket, így ez egy soha véget nem érő folyamat.”

A kórus már eddig is számos neves és színvonalas kórusversenyen és fesztiválon vett részt és reméljük a jövőben is sokat láthatjuk a Miraculum Gyermekkórus fellépéseit itthon és külföldön egyaránt.