Kezdőlap Események Életre kel a kultúra Szegeden

Életre kel a kultúra Szegeden

Szabadtéri kiállításokkal és koncertekkel viszi közelebb a kultúrát a helybeliekhez és a városba látogatókhoz a szombaton kezdődő SzegedArt fesztivál – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A SzegedArt rendezvénysorozatot tavaly azzal a szándékkal hívták életre, hogy a látogatók ne csak színházi vagy zenei produkciókban gyönyörködhessenek vagy éppen a város egyedülálló épületeit csodálhassák meg, hanem a köztereken sétálva megismerhessék a város méltán híres képzőművészetét is. A több mint másfél hónapig tartó fesztiválon az érdeklődők Szeged utcáin, terein, parkjaiban, teraszain „belesétálhatnak” egy-egy művészeti alkotásba, koncertbe.
A sorozat nyitányaként Kass János gyermekkönyv-illusztrációiból látható válogatás a Dugonics téren, július közepétől Szeged múltja elevenedik meg korabeli fotográfiákon, a hónap végén pedig Németh György karikatúraiból rendeznek tárlatot Az én városom címmel. Augusztus 10-én a Szegedért Alapítvány által idén Gregor-díjjal kitüntetett Popovics Lőrinc szobrászművész alkotásait mutatják be a Wagner udvaron, másnap Mester staféta címmel a városhoz kötődő alkotók plasztikáiból nyílik tárlat. Augusztus közepén a Groteszk vonalak című programon a belváros teraszain figyelhetnek meg az érdeklődők karikaturistákat alkotás közben, a fesztivál lezárásaként pedig szegedi alkotócsoportok tagjai jelmezekbe öltözve festenek a Széchenyi téren.
A kiállításokat szabadtéri koncertek kísérik szombat esténként a Klauzál téren, fellép a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar, Szentes Város Fúvószenekara, a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnokról, valamint a Budapest Marching Jazz Band.

(MTI)