Kezdőlap Események Gézengúz Szoba nyílt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Gézengúz Szoba nyílt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Ünnepélyes keretek között került átadásra a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kialakított Gézengúz Szoba, amely mostantól az intézmény PIC részlegéről további terápiára és fejlesztésére javasolt koraszülött babák ellátásának helyisége lett. Az új terápiás szobát Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója, dr. Mászáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kelemen Edit főorvos, PIC, koraszülött részleg vezetője, valamint Dr. Schultheisz Judit a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója adták át. 

A Gézengúz Szoba kialakítása közel másfél éve fogalmazódott meg a kórház PIC részleg (koraszülött részleg) vezetőjének, Dr. Kelemen Edit főorvosnő kezdeményezésére, amely hívó szó az alapítvány részéről azonnali támogatásra talál. Létrehozása példaértékű, hiszen rendhagyó módon, egy egészségügyi alapítvány által kidolgozott ellátási modell – Gézengúz Modell – került kórházi környezetbe. Az intézmények egyetértenek abban, hogy a koraszülött babák életében kezdődő családút már a PIC részlegen el tud indulni, hiszen a szülők mielőbbi bevonása az aktív ellátásba meghatározó a kórházi benntartózkodást követő otthoni időszakban. Ezt a holisztikus szemléletű korai intervenciót biztosítja a Gézengúz Szoba is, ahol a babák terápiája és fejlesztése a szülők aktív közreműködésével történik.

A most kialakított terápiás szobában helyet kapott egy nagyméretű kád is, amely alkalmas a picik ellátásában kimelt szerepet betöltő Neuro-hidroterápia (NHT) biztosítására, valamint több más fejlesztő eszközök között megtalálható a Huple mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszköz is. A szobában a Gézengúz Alapítvány módszereit követve szakképzet terapeuta foglalkozik a koraszülöttekkel, aki az Alapítvány által szervezett akkreditált képzésekben sajátította el, mind a Huple-program mind a Neuro-hidroterápia szakmai követelményeit.

Mindkét terápiás Dr. Schultheisz Judit orvosigazgató és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által fejlesztett és évek óta sikerrel alkalmazott és oktatott módszer, amely a koraszülött babák szelíd, fájdalommentes kezelését és fejlesztését valósítja meg.

A koraszülött babák szinte azonnali komplex terápiájára és fejlesztésére nagy szükség van, hiszen az idő előtti születésből adódó idegrendszeri fejlődés hátrányok leküzdésére – az akut ellátás utáni időszakot követően – a megfelelő korai terápia megkezdése adhat nagyobb esély.

A Gézengúz Szoba kialakítása csak az első lépése annak a szakmai együttműködésnek, amely az Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórház kezdődik. Ennek keretében közös kutatások is indulnak, amely eredményei a koraszülött ellátás és utógondozás tovább fejlesztését szolgálják majd.

A Gézengúz Szoba kialakítását a Gézengúz Alapítvány, a Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozó munkatársak önkéntes gyűjtéséből, valamint a vállalat – a gyűjtött összeggel azonos nagyságú – adományból tudta megvalósítani.

A szakmai együttműködés példa lehet, hogy hasonló Gézengúz terápiás szobák alakulhassanak országszerte a PIC részlegek mellett, segítve a koraszülött babák mielőbbi Neuro-hidroterápiájának és fejlesztésének megkezdését a család részvételével a további otthoni életre való felkészítés időszakában.