Kezdőlap Események Palántaszezon – a piacon is!

Palántaszezon – a piacon is!

A meleg időjárás meghozta a kedvet a kertészkedéshez – itt az ideje az ágyások elkészítésének és a palánták kiültetésének. Ehhez kiváló hozzávalókat és remek ötleteket találunk a Piaccsarnokban.

Gyönyörű, színpompás életet él e napokban a kecskeméti piac: egész sorokban kínálják az őstermelők palántáikat a Piaccsarnok szabadtéri részén – és bent a csarnokban is. Csábítóan szép virágok kelletik magukat a kertekbe, teraszokra és az erkélyekre.

A részint már virágzó virágpalánták között találhatunk mindenfélét, amely otthonunk dísze lesz: napvirágot, vinkát, szőlővirágot, porcsint, pistikét, bársonykát, évelő szegfűt, levendulát, dáliát, kálát, folyó és álló lobéliát, begóniát, fuksziát – vagy éppen bakopát.

A kosaras folyópetúniákat és folyó muskátlikat csak ki kell akasztani bárhová, és máris díszei lesznek a kertnek vagy az erkélynek. De a kiültetésre váró petúniák, a nagyfejű muskátlik, és a virágok egész özöne mellett a konyhakerti növények kiültetésének is most van a szezonja.

Hiszen hatalmas a választék zöldség palántákból is: a paprika és a paradicsom különböző fajtái mellett zeller, mángold, különböző fűszernövények, dinnyék; továbbá padlizsán, cukkini, uborka és tökfélék is várják a kertészkedni vágyókat – illetve a házi kertben megtermelt, ellenőrzötten vegyszermentes zöldségek híveit.

Az árusoktól praktikus tanácsokat is kaphatunk: a palántázáshoz, a kiültetéshez szívesen adnak hasznos tippeket a kezdő és a haladó kertészeknek egyaránt.

Képek és szöveg: Komlós József JR