Kezdőlap Események „Police Café” Bács-Kiskun megyében

„Police Café” Bács-Kiskun megyében

A résztvevők hatékony együttműködésével zajló program érdemi alapgondolata, hogy a helyi problémákat csak helyben, kollektíven lehet feltérképezni és azok megoldása együttes erővel eredményesebbé tehető.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság „Biztonságban Bács-Kiskunban” című pályázatát a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatásban részesítette. A pályázat átfogó célja az állami és civil szervezetek együttműködésére épülő komplex bűnmegelőzési programok kidolgozása és megvalósítása, melyben innovatív módszerek, köztük a „Police Café” program – alkalmazásával annak megakadályozására törekszik, hogy az idős korosztály bűncselekmény áldozatává váljon.

A pályázat – színházi programok szervezését és megrendezését követő – második projektelemét, a „Police Café az idősek biztonságáért” programot a Bűnmegelőzési Osztály a megye illetékességi területéhez tartozó hét rendőrkapitányságon 2017. május 29-i kezdettel Kunszentmiklóson szervezte meg, majd Kalocsa, Baja és Kiskunhalas, Kecskemét, Kiskunfélegyháza városában került sor a végrehajtásra, az utolsó állomás Kiskőrös volt 2017. június 7-én volt.

A programelemet minden helyszínen Dr. Molnár Katalin tréner – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magatartástudományi és Módszertani Tanszékének egyetemi docense – a bűnmegelőzési szakelőadók aktív közreműködésével valósította meg.

A „World Café” néven ismert közösségfejlesztő módszeren alapuló „Police Café” a rendőrség és a civilek együttműködésére épülő megelőzési program, melynek célja, hogy segítségével a rendőrség, valamint a helyi közéletben aktív, tenni akaró és tudó szakemberek – egyházi felekezetek, családsegítő szolgálat, kórházak, háziorvosi szolgálat, helyi önkormányzatok, tanyagondnokok, mezőőrök, polgárőr egyesületek, nyugdíjas klubok, szociális otthonok, média képviselői – bevonásával kidolgozzák az idősek áldozattá válásának megelőzési lehetőségeit. A meghívott résztvevők száma helyszínenként 12 fő volt.

A „Police Café” megrendezéséhez minden településen rendelkezésre bocsátották azt a közösségi teret, amelyet 3-4 óra időtartamra igénybe vett a rendőrség. A két asztalnál zajló ötletbörzét, javaslatok koordinálását egy-egy asztalgazda irányította. A kérdések adott témára fókuszáltak: jelen esetben az idősek áldozattá válásának megelőzésére, biztonságára. Az egymásra hangolódás, az inspiráció, az együtt gondolkodás alkotó energiákat szabadított fel, sikerélményt adott és közös cselekvésre buzdította minden helyszínen a meghívottakat, melynek jövőbeni folytatására vonatkozó igényüket egybehangzóan megfogalmazták.

A résztvevők hatékony együttműködésével zajló program érdemi alapgondolata, hogy a helyi problémákat csak helyben, kollektíven lehet feltérképezni és azok megoldása együttes erővel eredményesebbé tehető. A különleges szakmai programnak köszönhetően a résztvevők hasznos tapasztalatokkal távoztak.

 

  (Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.)