Kezdőlap Közlekedés A kánikula közlekedésbiztonsági kockázatai

A kánikula közlekedésbiztonsági kockázatai

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is számos kockázatot rejt. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, ami egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. A hőség gyengíti a koncentrációt, a tompaságot, fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki, illetve a közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma is. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Az évszak másik sajátossága a váratlan, özönvízszerű esőzés, ami szintén próbára teszi a közlekedőket, különösen a sofőröket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok többsége nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ugyanis ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.

Ezen kockázatok ismeretével és néhány jó tanács megtartásával a nyári közúti balesetek megelőzhetők.

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos! Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni! Fontos, hogy előre tervezze meg az útvonalat!  Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz! Legyen türelmes, vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot!

Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja! Soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár tragikus következményei is lehetnek! Legyenek türelmesek, vezessenek a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tartsanak nagyobb követési távolságot!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!

 (Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.)