Kezdőlap Események A Mercedes Gyár is segíti a Wojtyla Házat

A Mercedes Gyár is segíti a Wojtyla Házat

A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. felajánlásának köszönhetően két napon – június 24-én és július 8-án – ebédosztásban vettek részt az autógyár informatikai részlegének egyes munkatársai a Wojtyla Barátság Központban. Mindezen felül nagy értékű tárgyieszköz-fejlesztési támogatásban is részesül a népkonyha – derült ki a felek beszámolójából.

Először hat, majd pedig négy másik Mercedes-informatikus kereste fel a Wojtyla Házat azzal a céllal, hogy személyesen nyújtsák át a Mercedes Gyár ételadományát a szociális létesítmény gondozottainak.

Első alkalommal Farkas P. József alapító-igazgató, valamint Molnár Zoltán intézményvezető prezentációban mutatta be a népkonyha legjellemzőbb életképeit, jelentősebb eseményeit az alapítástól kezdődően egészen napjainkig, majd végigvezették a vendégeket a kiszolgáló helyiségeiben. Az étkezdében Andreas Hamm IT vezető köszöntötte az ellátottakat, majd a Mercedes Gyár hat dolgozója Domján Balázs és Nagy Ervin önkéntesek közreműködésével felszolgálta az ebédet: csirkepörköltet tésztával, savanyúsággal, kenyérrel, rétessel, egyúttal vasárnapi hidegcsomagjukat is átvehették a rászorulók.

Másodjára ugyancsak Farkas P. József fogadta a látogatókat – Farkas Pál önkéntes szervező munkatárs társaságában. Némi történeti visszatekintést követően a népjóléti intézmény alapító-igazgatója köszönetét fejezte ki, amiért a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. bőkezű támogatásban részesíti a Wojtyla Házat.

Az étkezdében Varga József, a Mercedes Gyár IT munkatársa kollégáival együtt üdvözölte a gondozottakat, majd ismét saját kezűleg nyújtották át mindenkinek az ételadományt: rántott szeletet rizibizivel, kenyérrel és süteménnyel. (A vasárnapi hidegélelem-ellátmánnyal kiegészítve, melynek támogatója ezúttal Borsos István izsáki kőfaragó volt).

Az adományozás részleteit illetően Varga József – aki egyébként a program végrehajtásáért is felel – lapunknak elmondta: a Daimler konszern kecskeméti gyárának vezetése évekkel ezelőtt hozott döntést, miszerint helyi közhasznú szervezeteket kíván támogatni.

A vállalaton belül 13 osztály működik, melyek e vonatkozásban koordinációs lehetőséggel élhetnek – közölte. – Ez annyit takar, hogy a részlegek munkatársai helyi lakosokként, közösségi résztvevőkként – megfelelő személyes tapasztalatok birtokában, a civil alakulatok céljait, feladatait, működését jobban átlátva – saját osztályukon belül ki-ki alapon ajánlással élhetnek egy-egy általuk támogathatónak vélt közhasznú szervezetet illetően. A jelölteket „egy kalapba téve” egymás között megversenyeztetik, majd az adott osztály kollektívája eldönti, összességében kire adja voksát. Az előirányzatból előzetesen kijelölik a támogatni kívánt célokat, majd a szükséges alapadatok, dokumentumok beszerzése után a komplett „csomagot” ajánlják a gyár vezetőinek figyelmébe, akik végül döntést hoznak a patrónus ügyében, mely részben pénzbeli vagy tárgyi adományban, illetve dolgozói aktivitásban – szakképzettséget nem igénylő munka elvégzésében – nyilvánul meg. 

Ami az informatikai részleget illeti, ez évben a Karol Wojtyla Barátság Központot szemeltük ki, melyre végül a menedzsment is áldását adta. A Mercedes Gyár támogatása – korábban megkötött írásbeli megállapodás alapján – egyes belső nyílászárók, illetve a melegvíz-ellátó rendszer cseréjére terjed ki, emellett dolgozói aktivitás keretében két alkalommal ebédet is osztottunk – fogalmazott Varga József.

(Fotók: Mátyus István)