Kezdőlap Események A veszélyeztetett világörökségek listájára került Bécs történelmi városközpontja

A veszélyeztetett világörökségek listájára került Bécs történelmi városközpontja

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolta át Bécs történelmi városközpontját az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága, amely a honlapján számolt be döntéséről. 

    Döntésében a testület sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vienna Ice-Skating Club-Intercontinental Hotel projekt nem tesz eleget maradéktalanul a bizottság korábbi kikötéseinek, elsősorban az új épületek magasságára vonatkozóan. A bizottság szerint az osztrák főváros szívében zajló beruházások negatív hatással lesznek a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékére.
Bécs történelmi városközpontjában egymást érik a barokk építészetet dicsérő épületek és kertek. A terület 2001-ben került fel a világörökségi helyszínek közé.
A veszélyeztetett világörökségek listáját azért hozták létre, hogy tájékoztassák a nemzetközi közösséget azokról a tényezőkről, amelyek fenyegetést jelentenek az egyes világörökségi helyszíneknek kiemelkedő egyetemes értéket biztosító sajátosságokra. Az átsorolás célja továbbá, hogy a fenyegetések elhárítására és a kialakult helyzet orvoslására késztesse az érintett területeket.
A legjellemzőbb fenyegetések közé tartoznak a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, a nem betervezett városi fejlesztések, az orvvadászat és a légszennyezés.
A július 12-ig tartó krakkói tanácskozásán hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg az UNESCO világörökségi bizottsága, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát.

(MTI)