Kezdőlap Olvasgató Amerika egyik legsikeresebb együttese, az Eagles: Greatest Hits 1-2

Amerika egyik legsikeresebb együttese, az Eagles: Greatest Hits 1-2

 

Amerika egyik legsikeresebb együttese: az Eagles 2017 nyarán két anyagot dob piacra, amelyek a legismertebb dalaikat foglalják össze. A ’Their Greatest Hits Vol. 1 & 2’ című kiadvány két CD-s, közös tokos formátumban 2017. július közepén került a polcokra, dupla vinyl 33-as korongon pedig augusztus 16-án jelenik majd meg. A különleges csomag az ’Eagles Their Greatest Hits (1971 – 1975)’ és az ’Eagles Greatest Hits Volume 2’ összevont kiadása lesz, amely összesen 10-10 számot tartalmaz.

Szép tisztelgés a Warner kiadótól ez a dupla válogatáslemez Glenn Frey tavalyi halála kapcsán az 1971-ben Los Angelesben alakult Eagles előtt, mely minden idők egyik legfontosabb és legsikeresebb zenekara volt. A zenekar alapító tagjaként, dalszerzőjeként és frontembereként Don Henley-vel közösen ők ketten voltak az Eagles arcai és hangjai: Frey gitározott, billentyűsökön játszott és énekelt – például a Tequila Sunrise, az Already Gone, vagy éppen a Heartache Tonight című dalokat is az ő hangján halljuk.

A most digitálisan átkevert, újra kiadott és párban megjelenő CD-k közül az Eagles első válogatáslemeze 1976 februárjában jelent meg, olyan slágerekkel: mint a „Take It Easy” a „Desparado” vagy például a Tequila Sunrise – és a banda fennállásának első négy nagylemeze által felölelt időszakot reprezentálja. Ez a válogatáslemez amúgy a XX. század legnagyobb példányszámban megvásárolt nagylemeze és lemeze volt az Egyesült Államokban – ahol 29-szeres platina eladást ért el: és ez ott 29 millió darabot jelent! A legsikeresebb album címet ott máig őrzi – és ezen túl eddig a világ más részein még további 3 milliót eladtak belőle.

A második válogatáslemez 1982-ben jött ki, és a rajta hallható tíz dal az 1975-80 között megjelent két hatalmas Eagles opus: a Hotel California és a The Long Run anyagából állt össze. A brutális nagy sikerek időszaka ez: a Hotel California című LP-t ma már a rock történet legfontosabb 500 albuma között jegyzik, az Eaglest pedig a 100 legjobb zenekar között.  Így aztán magától értetődő hogy az Eagles maga-slágere: a „Hotel California” ezen szerepel, és mellette olyan nagy dalok is – mint a „Life in The Fast Lane”, a Victim Of Love, vagy a The Long Run.

A megjelenés dátuma sem véletlen: bár az alapító tag énekes, Glenn Frey 2016-os halála után az együttes nem tervezte, hogy többé színpadra áll, 2017 júliusától mégis visszatérnek pár show erejéig – a megfogyatkozott bandához Vince Gill csatlakozik a koncerteken.

Komlós József JR