Kezdőlap Olvasgató Keresztény erdei emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

Keresztény erdei emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

Huszonhat keresztény vonatkozású emlékhelyet újít fel októberig a Mecsekerdő Zrt. működési területén.

Az erdőgazdaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a felújításokat a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen végzik, részben a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított forrásból.
Fa- és kőkereszteket, forrásokat, emlékműveket állítanak helyre, az egykori települések templomai helyén haranglábakat és emléktáblákat helyeznek el, emlékezve a jeles elődökre és az elmúlt századokból fennmaradt történetekre – tették hozzá.
A munkálatok a fellelhető dokumentumok – köztük fényképek, leírások – alapján a korabeli formához illeszkedve, ugyanakkor modern technológiák és anyagok felhasználásával, időtálló megoldásokkal zajlanak.
Jelezték: eddig a Hosszúheténynél található Mária-kút és a felsőkövesdi harangláb újult meg a projekt keretében, amelynek ünnepélyes zárását októberben tartják a sasrét-pusztai Mária-szobor avatásával.
Egyúttal rendezik az emlékhelyek környezetét is, azok a kirándulók, turisták számára könnyebben megközelíthetővé válnak. A helyszíneken táblák ismertetik majd az adott emlékhely történetét.

(MTI)