Kezdőlap Események Megvan a VB első magyar sikere

Megvan a VB első magyar sikere

Budapest szívében, 4 darab 1600 tonnás uszályból kialakított, a Dunán lebegő színpadon 220 önkéntes és fiatal sportoló, valamint közel 700 művész által létrehozott grandiózus összművészeti produkcióval köszöntötte Budapest a 17. FINA Világbajnokság résztvevőit. A világversenyhez méltó látványos showműsor alatt szerte a világban nézők milliói gyönyörködhettek hazánk kultúrájában és Budapest szépségében.

Óriási sikert aratott minden idők legnagyobb hazai sporteseménye, a 17. FINA Világbajnokság tegnap este megtartott nyitóünnepsége. A Budapest szívében, a Dunán lebegő 4 darab 1600 tonnás, 80×10 méteres uszályból kialakított színpadra álmodott grandiózus előadás a magyar történelem legjelentősebb eseményeit, kulturális örökségünket jelenítette meg. A közel 220 önkéntes és fiatal magyar sportoló, valamint közel 700 művész közreműködésével létrehozott összművészeti produkciót vastapssal jutalmazta a közönség. A látványos showműsort a helyszínen a pesti alsó rakpartról, a Budai Várból és az Erzsébet hídról több tízezer néző követte. Az impozáns produkció díszletei mögött felsejlő Budapest, és egyik legszebb épülete, a Budai Vár szépségében pedig az MTVA közvetítéséről tudósító több mint 55 nemzetközi csatornának –  köszönhetően milliók gyönyörködhettek világszerte. A nyitóelődást online élőben közvetítette CNN, a csatorna összeállítást:/ tudósítást is közölt, ahogy például az Euronews is.

Az előadás főrendezője, Káel Csaba film- és operarendező, Közép-Európa egyik legfontosabb művészeti központja, a budapesti Müpa vezetője a nyitóelőadás színpadra állításával arra vállalkozott, hogy állandó munkatársai, az este látványterveiért és showtechnikai megoldásaiért felelős francia cég, az ECA2 és több száz szereplő közreműködésével a víznek az élethez, a kultúránkhoz, a sportéletünkhöz és a jövőnkhöz való viszonyát négy tematikus blokkra épülő előadásban járja körül. Ebben olyan hazai világsztárok voltak segítségére, mint például Eötvös Péter, akinek kórusművére a FINA Világbajnokság alkalmából írt új szöveget a fiatal költőgeneráció egyik legnépszerűbb tagja, Varró Dániel. Az előadás során a nézők megismerkedhettek Aquincummal, a honfoglalás korával, a reneszánsz Budával, amelyet a mind szélesebb nemzetközi hírnévre szert tevő magyar népdalénekes, Herczku Ágnes meseszép reneszánsz dallal segített megidézni. Ezt követően Kodály Zoltán dalművén, a Háry Jánoson keresztül a huszárok világába tekinthettek be a nézők. Az előadás koreográfusa Román Sándor, az ExperiDance Társulat vezetője a legkiválóbb hazai táncegyütteseket és szólistákat kérte fel az együttműködésre, a produkció zenei világáért Gőz László felelt.

Világhírű zeneszerzőnk, Liszt Ferenc legismertebb műve, a II. Magyar Rapszódia a Lánchídon megszólaltatva csendült fel virtuóz zongoraművészünk, Bogányi Gergely tolmácsolásában.

A világbajnokság nyílt vízi úszásversenyeinek otthont adó Balatonfüreden immár 191 éve rendezik meg évente a híres Anna-bált, amelynek záróakkordja minden alkalommal a bál szépének megválasztása. E nagy múltú esemény hangulatát Zoób Katiruhakölteményeit viselő manökenek – köztük olyan nemzetközi sztárok, mint Mihalik Enikő – idézték fel. 

A himnusz hangjaira megjelentek az elmúlt évtizedek 60 legsikeresebb magyar sportági bajnokai, majd ünnepélyesen bevonultak a résztvevő országok zászlói.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere ünnepi beszédében Kemény Dénest, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét idézve úgy fogalmazott: „Teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról. Alig két évünk volt, hogy bizonyítsuk, képesek vagyunk világméretű spotrendezvényt megrendezni, annak otthont adni. Teljesítettük az embert próbáló vállalást, Budapest felkészült a 17. FINA Világbajnokság megrendezésére.” Hozzátette, Budapest nem csak rendezője, valódi házigazdája lesz a VB-nek.

Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, nem is választhattak volna jobb helyet a 17. FINA Világbajnokság helyszínének, mint Budapest. A Duna oly központi szerepet játszik a versenyben, hogy a legtöbb versenyhelyszín is közvetlenül mellette található. A világesemény így összecseng a FINA hivatalos mottójával: A víz a mi világunk!

Áder János Magyarország köztársasági elnöke nyitóbeszédében megidézte Hajós Alfréd alakját, kiemelve, hogy az 1896-os athéni 100 méteres verseny aranyérmese, nem csak hazánk első olimpiai győztese, de az úszóvilág első újkori olimpiai aranyérmese is volt, valamint – számos egyéb középület mellett – annak, a mára nevét viselő uszodának a tervezője is, amely korában a legnagyobb fedett uszoda volt, és amely számos nagy nemzetközi tornát követően a budapesti VB vízilabda-mérkőzéseinek is otthont ad majd.

A sportolók nevében Késely Ajna tízszeres junior Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnok, válogatott úszó és Kenderesi Tamás olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok, ifjúsági Európa bajnok válogatott úszó, a bírák és a tisztviselők nevében pedig Bodrogi Viktor ötszörös ifjúsági Európa bajnok, világbajnoki hatodik helyezett, kétszeres olimpikon, az úszó döntők indítóbírója esküt tett a fair versenyzésre, illetve bíráskodásra.

A világesemény budapesti nyitóünnepsége abból a szempontból is különlegessé vált, hogy a világbajnokságok történetében először, a nyitóelőadás részeként avatták fel – az olimpiai láng meggyújtásának analógiájára – a FINA világbajnokságok új jelképét, a Fontana-t, amelyet minden idők legeredményesebb magyar úszója, ötszörös olimpiai aranyérmesünk, Egerszegi Krisztina indított el első útjára.

Az est nemzetközi zenei sztárjavendége, az amerikai Cee Lo Green két világslágerét, a Bright lights bigger city-t, valamint a Crazy-t adta elő.

A vízből keletkezett az élet, a víz táplálja a jövőnket. A víz energia, életerő, az ember örök játszótársa – sportban, szórakozásban egyaránt. Jól tudjuk, hatalmas felelősségünk van abban, hogy az emberiség vízkincsét megóvjuk. Jövőnk legfontosabb záloga a víz, legyen tehát ez a világbajnokság a víz ünnepe is egyben!“ – szólt a ma emberének a Finálé üzenete.