Kezdőlap Sport Világbajnok lett Birkás Balázs

Világbajnok lett Birkás Balázs

A 200 méteres döntőket rendezték meg vasárnap délelőtt az ifjúsági és U23-as világbajnokságon a romániai Pitestiben, ahol a magyarok újabb 5 érmet gyűjtöttek. K-1 200 méteren világbajnok lett Birkás Balázs, Lucz Dóra, Balla Virág és Orosz Adrienn ezüstérmet szerzett, Hajdu Jonatán pedig harmadik lett.
Szélcsendes, tiszta időben kezdődött Pitestiben a vasárnapi program, ahol az első 200 méteres döntőben Nagy Bianka képviselte a magyar színeket. A szegediek ifjúsági kenusa a tegnapi negyedik hely után ma ötödik lett a rövidebbik távon.

Jól rajtolt Orosz Adrienn az ifik között K-1 200 méteren. Az ifjúsági Európa-bajnok a táv feléig nagyon magas csapásszámmal haladt az élen, csak a kínai Yu tudta utolérni. A magyar kajakos ezüstérmes lett és ettől nem volt igazán boldog.

„Akkor elégedett lennék ezzel a második hellyel, ha ki tudtam volna magamból hozni mindent – mondta Orosz Adrienn. – Megzavart, hogy visszalőtték a rajtot, a táv közepén pedig azt éreztem, hogy nincs meg az az erőm, ami tegnap a középfutamban.”

Az U23-as hölgyek között Balla Virág kissé beragadt a rajtban, ezek után hiába jött nagyon erős iramot, a tavalyi világbajnok Katie Vincent-et nem tudta már utolérni, így az C-1 500 méter után 200 méteres egyesben is második lett.

„A rajtot még sokat kell gyakorolnom, dolgozom azért, hogy ezt a hibát kijavítsam, viszont az újabb ezüstérmemmel elégedett vagyok” – mesélte Balla Virág az eredményhirdetés után.

Ugyanilyen eredménnyel zárt Lutz Dóra is K-1 200 méteren. A szám felnőtt Európa-bajnokát az U23-as mezőnyben az új-zélandi Aimee Fischer verte meg, aki éppen Lutz Dórától kapott ki a májusi szegedi világkupán.

„Már a világkupán láttam, hogy Aimee nagyon gyors, így nem okozott most meglepetést. Úgy érzem, hogy jó pályát mentem, a felnőtt világbajnokságra pihentebben, jobb formában érkezem majd és megpróbálok ott is a legjobbak közé kerülni” – mondta Lutz Dóra.

Megverte a világot viszont Birkás Balázs. A K-2 200 méteren friss Európa-bajnok sprinter az egész hétvégén magabiztos volt egyesben, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben inkább a párosra koncentrált. A döntőben a magyar kajakos mögött alig 8 századmásodperccel lemaradva futott be a litván Seja, aki a felnőtt világbajnokságon is ott lesz ebben a számban, a harmadik pedig az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző olasz Di Liberto lett.

„Tudtam, hogy szoros lesz, a középfutamokban is láttam, hogy nehéz itt nyerni – nyilatkozta Birkás Balázs. – A pálya végén hibáztam is egy kicsit, az egyik húzásban elcsúszott a kezem a lapáton, ezért az utolsó 20 méter nem volt az igazi, szerencse, hogy kitartott az előnyöm.”

U23-as férfi kenu egyesben is jól szerepeltek a litvánok 200 méteren. A számot a friss felnőtt Európa-bajnok Zustautas nyerte a brazil Dos Santos előtt, aki csak jobb berúgással tudta megverni Hajdu Jonatánt. A magyar sprinter így értékes bronzérmet szerzett.

„Megyünk tovább a felnőtt világbajnokságra, ahol nyilvánvalóan Zustautas is rajthoz áll – mondta Hajdu Jonatán. – Az év elejéhez képest sikerült közelebb kerülnöm hozzá, bízom benne, hogy tovább gyorsulok és akkor Racicében akár meg is verhetem 200 egyesben.”

Délután az 500 méteres döntőkkel zárul az idei utánpótlás világbajnokság, a magyarok minden A-döntőben rajthoz állnak majd.