Kezdőlap Események A „szegények kenyerét” ünnepelte a Wojtyla Ház sorsközössége

A „szegények kenyerét” ünnepelte a Wojtyla Ház sorsközössége

Bő számú vendégsereg és a Wojtyla Barátság Központ gondozottai egymással karöltve ünnepelték, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű búza termett országszerte, melyből Isten gondoskodó szeretete által és nagylelkű adakozók támogatásával továbbra is lesz kenyér a Wojtyla Ház szegényeinek böjtös asztalán. Az alkalmat ebédosztás zárta a Barátok együttes tagjainak felajánlásával.

A rendezvény felszólalói egyöntetűen párhuzamot vontak a bibliai csodás kenyérszaporítás és a Wojtyla Ház eddigi működése között, melynek lényege, hogy isteni csoda történt akkor – több mint kétezer esztendeje –, amiként napjainkban is ennek lehetnek részesei a népkonyha elesettjei – immáron 12 éve.

Az eseményen megjelent Mák Kornél Kecskemét alpolgármestere, Lévai Jánosné, Király József és Süli Csontos Ottó önkormányzati képviselők, Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke, valamint dr. Jeney Gábor, a Nagytemplom plébánosa, továbbá Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Lévai János felszólalásában hangoztatta: „János és Márk evangélistáktól tudjuk, hogy Jézus két alkalommal is megszaporította a kenyeret. A mester nem azon dolgozott, hogy mit fog a tanítványoknak tanítani, hanem azon, hogy mit fognak enni ezek az emberek. Az Újszövetségből azt is megtudjuk, illetve érzékeljük, hogy hogyan nézett Jézus az emberekre, és azt is, hogy többnyire a szívén viselte az ott lévők napi szükségleteit, mély és belső szeretetből fakadó megindulással fordult az emberekhez. (Ez történik a Wojtyla Házban is – tette hozzá.) Neki minden egyes ember személye és üdvössége fontos. Külön mindenkiért odaadta az életét azzal a szeretettel, mint amivel a kenyeret megszaporította számukra.”

Domján Gergely is köszöntötte az egybegyűlteket, valamint méltatta a Wojtyla Barátság Központ és alapító-igazgatója, Farkas P. József mindennapi tevékenységét. Közölte továbbá: 7000 tonna gabonát takarítottak be idén, amiből 10 ezer tonna kenyér készülhet. Kamarájuk tagságának adományai révén most ebből ajándékoztak öt barnára sült három kilós cipót a Wojtyla Ház szegényeinek.

Farkas P. József visszaemlékezett a szociális intézmény indulására, „amikor még csak annyit tudtunk, hogy akarjuk ezt a házat”. A kenyérszaporításhoz hasonló csodaként élték meg a létesítményt magába foglaló épület felújítását, és azt is, hogy a nehézségek ellenére naponta 120 embernek tudnak melegételt biztosítani. – Az adományozóknak csupán a 20 százalékát ismerjük személyesen, a többiek maguktól jönnek. A maradék 80 százalékot tehát az Úr küldi, mert Ő figyelemmel kíséri e házat égi patrónusunkkal, Szent II. János Pál pápával egyetemben – hangoztatta.

Gábor atya – aki az intézmény lelki vezetője is egyben – megáldotta az adomány kenyereket, majd Lévai Jánosné és Domján Gergely társaságában – gregorián dallamok kíséretében – közösen megszegték a hatalmasra dagadt cipókat, melyeket aztán kiosztottak a közönség soraiban és az étkező helyiségben.

Zenei élményről a Barátok együttes gondoskodott. Az egyházi könnyűzenét, gospelt játszó zenekar tagjai nevében Boronkay Klára üdvözölte a jelenlévőket, majd egy tál melegételt ajánlott fel minden résztvevőnek, valamint a népkonyha ellátottainak. A gazdag menüt – töltött csirkecombot és krumplipürét – „Hamiló” Marton Zoltán rétes adománya, illetve Gulyás János dinnye felajánlása, mindemellett Fornetti-pogácsák tették teljessé.

Az ebédosztással párhuzamosan a Leuchtenberg bajor pezsgők történetét ismerhették meg a vendégek Facol Lajos, a Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület vezetőségi tagja tolmácsolásában.

(Fotók: Mátyus István)