Kezdőlap Események A Wojtyla Házat is felkereste Wadowice alpolgármestere

A Wojtyla Házat is felkereste Wadowice alpolgármestere

Hivatalos kecskeméti látogatása alkalmával a Wojtyla Barátság Központba is ellátogatott Ewa Calus Wadowice alpolgármester asszonya. Az illusztris vendéget – aki Kecskemét lengyel testvérvárosából érkezett a Hírös7 Fesztiválra – Farkas Pál, a szegényellátó szervezet önkéntes programszervezője fogadta, aki betekintést nyújtott az intézmény elmúlt 12 évének históriájába, beszámolt a létesítményben folyó népkonyhai ellátásról, a társadalmi visszailleszkedést elősegítőlélekmentő tevékenységről, kulturális,örökségvédelmi, valamint környezetvédő-építő misszióról.

Az alpolgármesteri vizitáció első mozzanataként lengyel, valamint magyar nemzeti színnel átfont koszorúkat helyezett el Ewa Calus és Farkas Pál a Wojtyla Ház előtti Szent II. János Pál pápa szobornál.

A jeles vendég útja innen az épület Wojtyla tér felőli homlokzatára kihelyezett „Lengyel-magyar barátság háza” emléktáblához vezetett, melyet idén februárban avatott fel Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete.

Ezután a ház egykori felújítási munkálataira és nagyszámú támogatói körére hívta fel Ewa Calus figyelmét fotótárlat-vezetés keretében a vendéglátó, majd körbe vezette az épületben a lengyel testvérváros alpolgármesterét.

Az ott tartózkodás során közösen elsétáltak a Wojtyla Háztól alig néhány méterre lévő Wadowice utcába, minek elnevezése az ingyenkonyha alapító-igazgatója, Farkas P. József kezdeményezéséhez kötődik, csakúgy mint Kecskemét és Wadowice partnervárosi kapcsolatának létrejötte.

Végső helyszínként a Katona József téri –Wadowicéből származó, a wojtylások által ideültetett – „magyar-lengyel barátság tölgyfájához” zarándokoltak közösen, ahol Ewa Calus elérzékenyülve nézett az emlékkő feliratára, melynek üzenetét Stanisław Worcell lengyel politikai gondolkodótól kölcsönözték: „Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

Ewa Calus ekképp summázta a Wojtyla Barátság Központban tett látogatását: – Megismerve az intézményben folyó értékes, sokrétű, mindenféle pátoszosságot nélkülözve mondom, hősies munkát, mélységes meghatottság lett úrrá rajtam. Csodálattal adózom az itteniek teljesítménye, nagyszerű eredményei előtt. Mindazonáltal nem sok olyan helységet ismerek Európában, ahol ilyen őszinte lelkesedéssel tartják számon és ápolják Wadowice szülötte, Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – emlékét; az ő erkölcsisége, szellemisége, mélységes Krisztus-hite szerint élve-alkotva a mindennapokban, szociális létesítményt, közteret elnevezve róla ebben a gyönyörű alföldi városban, ahol ráadásul kiváló becsben tartják a két nép barátságát és az általam képviselt települést. Isten áldja meg Önöket szeretetükért, jóságukért, minden nemes cselekedetükért!

(Fotók: Mátyus István)