Kezdőlap Állati Augusztus 26-a a Térségi Összetartozás Napja- Fogatos felvonulással, korhű piaccal

Augusztus 26-a a Térségi Összetartozás Napja- Fogatos felvonulással, korhű piaccal

Az idei Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás fő attrakciója augusztus 26-án szombaton a Térségi Összetartozás Napja, amelyen a jubileumi évforduló alkalmából a térségi települések látványos fogatos felvonulással és ünnepi műsorral várják a vendégeket. A korhű kecskeméti piacon megelevenedik a kecskeméti történeti piac a térségből érkező termékek nagyszabású kóstolójával.

A betakarítás az év fontos eseménye a térségben. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó ünnepi szokások, a szüreti felvonulások szinte minden település fontos programját képezik. Ennek a terményünnepnek része a Hírös Hét Fesztivál Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítása, ahol az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesülethez tartozó települési önkormányzatok húsz éve töretlen lendülettel, példamutató együttműködéssel dolgoznak azon, hogy a látogatók megismerjék azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készítik egyedi termékeiket.

A minden évben megújuló, igazi különlegességeket kínáló kiállításon közkívánatra helyet kap az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásár, ahol a kistermelők kínálják igényes portékájukat, népszerűsítve ezzel is a kulináris és kézműves hagyományainkat.

Az évek során ez a kiállítás a legnagyobb térségi seregszemlévé nőtte ki magát, több mint 200 kiállítóval, kézművessel, értékesítővel és kulturális programokkal.

Augusztus 26-án az elmúlt 20 évet a Térségi Összetartozás Napjával ünnepeljük meg. A

jubileumi fogatos felvonulás 9:30 órakor indul a Rudolf laktanyából, amikor is 20 fogat megy végig a Rudolf laktanya – Kálvin tér útvonalon, köztük 15 hintó, 4 pados kocsi és egy zenekocsi. A hintókon a kiállításon résztvevő polgármesterek ülnek, mellettük „csőszfiúk” és „csőszlányok” a települések zászlóival. Megérkezve a Kálvin térre a fogatmustrán az orgoványi Csajbók Pál mutatja be a fogatokat, majd a tiszaalpári Bársony Anett nyolc karikás ostorral pattogtató világrekorder produkcióját csodálhatják meg a nézők, ezt követően a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar ad műsort. Déltől a térségi termékek (pogácsa, bor, gyümölcsök…) kóstolója várja az érdeklődőket a kecskeméti Korhű piacon, amelyet a Katona József Múzeum közreműködésével rekonstruálunk.

A térség 20 településének példaértékű összefogásával megvalósuló bemutatkozás minden bizonnyal nagy sikert arat és megerősít mindenkit abban,  hogy  minél több helyi terméket vásároljunk. Legyünk büszkék a  kulturális kincset  rejtő térségünkre! Ismerjük meg és őrizzük  értékeit!

További információ: www.hiros7.aranyhomok.hu
                             www.facebook.com/akegyesulet/