Kezdőlap Események Hogy alakul a közeljövő?

Hogy alakul a közeljövő?

Idén 18. alkalommal rendezték meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot a Hírös Fesztivál keretében, augusztus 22-én. A kecskeméti Városháza Dísztermében számos politikus és a gazdaságban érdekelt személy gyűlt össze, hogy a magyar vidék helyzetéről tárgyaljanak. A fő téma a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései voltak.

Az esemény levezető elnöke Basky András, Lajosmizse polgármestere és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese, először Domján Gergelyt konferálta fel. Domján, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, gondolatébresztő köszöntőjében elmondta, a mezőgazdaságnak pénzre, fejlesztésekre, biológiai alapokra és árakra kell épülnie. A fórumra is ez alapján igyekeztek összehívni az előadókat, hogy ezekről a fontos kérdésekről a résztvevők megkapják a megfelelő információkat. Sajnos nem egyszer hallja a kritikát, hogy „nem tudtok gazdaságosan termelni, nem vagytok versenyképesek”. Erre válaszul többek között az öntözésre, mint a mai magyar mezőgazdaság nagy problémájára, hiányosságára és a precíziós gazdálkodásra, egy új, ígéretes technológiára hívta fel a figyelmet. Ez az eljárás a szántóföldi növénytermesztést és a mezőgazdasági gépüzem-szervezést teszi hatékonyabbá. Őt a pódiumon Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár követte, aki a fórum fővédnökségét is vállalta. Beszédét a köszöntőre reflektálva azzal kezdte, hogy mindig vannak megoldandó feladatok, 10-20, akár 50 évre előre is fel lehetne sorolni a teendőket, de folyamatosan igyekeznek ezeket leküzdeni, és olyan programokkal előállni, melyek a leghatékonyabban biztosítják a vidék fejlődését. A mezőgazdaság jövőjéhez számos dologra van szükség, de elsősorban tudásra, tapasztalatra, információra, pénzre, hitelre és támogatásra – hangsúlyozta. A felsorolásból a támogatást emelte ki, azon belül is az 1300 milliárdos állami Vidékfejlesztési Programot. Ennek a jelentős összegnek már több mint feléről döntés is született: elsősorban a beruházásokat segítették vele, melyek a folyamatos fejlesztésekkel együtt elengedhetetlenek az előremenetelhez.

Az államtitkár után a mezőgazdaság aktualitásairól Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának főosztályvezetője értekezett, majd a gabonapiac aktuális helyzetéről hallhattak előadást a jelenlévők Petőházi Tamástól, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyetteséről.

Egy rövidke szünet után konkrétabb témák kerültek napirendre. A 20 éves Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás történetéről és jelentőségéről Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára beszélt, majd a levezető elnök, Basky András városának, Lajosmizsének fejlesztéséről adott elő az Európai Unió pályázatainak tükrében.

Mivel is zárulhatott volna méltóbban a mezőgazdasági fórum, mint az úgynevezett „Gazdaebéddel”, ízletes birkapörkölttel és borkóstolóval. A földi javak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének jóvoltából kerülhettek a résztvevők asztalára.