Kezdőlap Események KI AKARTÁK JÁTSZANI A JOGSZABÁLYOKAT

KI AKARTÁK JÁTSZANI A JOGSZABÁLYOKAT

A nyomozást befejezve vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei nyomozók.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya termőföld jogellenes megszerzése bűntett és közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 69 éves kiskunfélegyházi és egy 53 éves bugaci férfi, továbbá két 62 éves kiskunfélegyházi nővel szemben.

Az ingatlanok tulajdonosai kezdetben eladási céllal hirdették meg a bugaci földjeiket, majd 2013-ban jelentkezett egy vevő, akivel időközben baráti viszonyba kerültek és közös gazdálkodást terveztek.

Ennek ellenére továbbra is termőföld adásvételről volt szó, melynek tényét a hatályos jogszabályok alapján az illetékes járási hivatal hirdetőtábláján közzé tették.

A kifüggesztés határidejének utolsó napjaiban jelentkezett egy helyi őstermelő, aki bejelentette elővásárlási jogát. A vételi ajánlatban megjelölt és kifüggesztett vételár azonban csak töredéke volt az ingatlanok eredeti értékének.

Mindezek ellenére az ingatlanok tulajdonosai az eredeti vevővel adásvételi szerződést kötöttek, illetve azt módosították is, végül az adásvételi szerződéseket hatályon kívül helyezve életjáradéki szerződést kötöttek egymással. Az illetékes földhivatal részére kizárólag az életjáradéki szerződés alapján keletkezett életjáradék jogcím került bejegyzésre. Az életjáradék megkötésének tényét a jogszabály nem köti kifüggesztési kötelezettséghez.

Az életjáradék bejegyzésével termőföld vásárlási jogától elesett az elővásárló.

A nyomozás során gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök az ingatlan tulajdonosait, az adásvételre jelentkező vevőt, valamint az adásvételi szerződéseket és végül az életjáradéki szerződést készítő és ellenjegyző ügyvédet is. A gyanú szerint a céljuk a termőföld tulajdonjogának megszerzése volt az elővásárlásra jogosult kihagyásával és a termőföld értékesítését szabályozó jogszabály kijátszásával.

A jogszabály kijátszására utal a vételi ajánlat, illetve az ahhoz kapcsolódó adásvételi szerződések megkötése, majd semmissé tétele, végül az életjáradéki szerződés megkötése, mely a kifüggesztett vételi ajánlatra jelentkező elővásárlótól függetlenül került megkötésre és bejegyzésre a földhivatalnál.

A nyomozást a napokban befejezték a nyomozók, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek küldték meg.

 ( Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)