Kezdőlap Események Ramones: Leave Home

Ramones: Leave Home

A Ramones legendás ’Leave Home’ albuma idén éppen 40 éve jelent meg. Hogy méltóképpen emlékezzen meg a korongról és az együttesről lemezkiadójuk a Warner: idén nyáron a ’Leave Home’ újra elérhetővé vált a rajongók számára – akár egy delux verzió formájában is.

A Ramones1977. január 10-én kiadott Leave Home című lemeze mérföldkő volt mind a zenekar, mind a poptörténet tekintetében. Ez volt az amerikai punk banda második albuma, és bár akkor csak a 148. helyig jutott a Billboard 200-as listán, mégis sokat tett a négyes és az akkor még széles körben ismeretlen – vagy éppen elutasított – agresszívan új zenei irányzat népszerűsítésért. A brit listán például ez volt az első jegyzett Ramones album, igaz ott sem túl jó: a 45. helyen.

Pedig hát a kiadvány olyan slágereket rejt magában, mint a „Pinhead”, a „California Sun” és a „Swallow My Pride” – és nem mellesleg: ma már a rock-történelem egyik korszakos, kiemelkedő alkotásaként jegyzik.

A lemezcsokor többféle formátumban jelenik meg: a CD és 3 CD/LP változat 2017. július 21-én már megjelent, míg a szimpla 33-as vinyl csak az ősz folyamán kerül az üzletekbe.

Az egylemezes formátum a 14 dal eredeti, negyven éves verzióját rejti, a delux kiadványok a számok originál verziói mellett napjainkban újramixelt változatokat is tartalmaznak. A harmadik korong eddig sosem hallott felvételeket kínál a hallgatóknak, amelyekből többek között az is kiderül, hogy hogyan alkotott a banda a stúdió falai között.

Adelux csomagban az utolsó lemez az együttes 1977 április 2-i koncertjének lenyomata, amelyen a „Suzy Is A Headbanger”, az „Oh Oh I Love Her So”, a „Babysitter” és a „Now I Wanna Sniff Some Glue” számokat hallhatjuk élőben.

Komlós József JR